2008-11-01

Söderbärke MikroÖlFestival - 4 seminarierna

Lotta Jernström laddar upp

Det erbjöds föreläsningar på Söderbärke Mikro Öl Festival. Tre olika, alla under lördagen. De kördes två gånger vardera och ingick i entrén.

Den som vill läsa presentationerna för seminarierna kan göra det här.

Vart tog svensk humle vägen med lupologen Else-Marie K Strese missade jag tyvärr helt. Första vändan hade jag fullt upp med att orientera mig i lokalerna, under den andra satt jag och åt gulasch. Man kan inte hinna allt. De som var där tyckte att det var mycket intressant och välhållet.

Humlens kemi bevistade jag däremot. Det hölls av biokemisten och hembryggaren Jan Tejbrandt. Han gick i korthet igenom humle och vad som hände med de olika kemiska beståndsdelarna under bryggningen. Vad som gav smaker man vill ha och varför det dök upp smaker som man ville undvika (som lök-vitlök).

En intressant genomgång följde av de olika formerna av humle som man kan ha i öl (kottar, puckar, pellets, essans...), dess för- och nackdelar.

Föreläsningen var nog mer riktad till (hem)bryggare. Bryggaren HG från Närke Kulturbryggeri ställde många intressanta och initerade frågor.

Sveriges Ölbryggerier med Lotta Jernström var det tredje seminariet. Här var det bilder i fokus: Från arbetet med den av mig rekommenderade boken Sveriges Ölbryggerier hade det blivit över en massa bra bilder som nu förevisades under ett temporikt kåserande. Vi fick se bildspel med teman som "bryggerihus", "bryggarmode" och "maskiner och apparater".

I alla fall jag tyckte att det var riktigt intressant att höra alla historier, anekdoter och fakta kring bilderna. Den tänkta gissningstävlingen uteblev, då bildernas namn visades på duken.

Jag tyckte det var en riktigt kul föreläsning. Såpass att jag gick båda gångerna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar