2008-10-31

Åbro Lejon

Jag citerar pressmeddelandet från Åbro Lejon, Åbros lager på 5,9% som kom i oktober:
Åbro Lejon lanseras på 33 cl burk, ett segment som växer på Systembolaget. Nyheten vänder sig först och främst till lite kräsnare öldrickare som bara nöjer sig med det bästa. Den höga alkoholhalten lyfter fram smakerna och gör ölen både fylligare och godare.
Stora ord. Få se om det stämmer överens med vad jag tycker...

Färgen är ljust guld; det två fingrar fasta skummet är vitt och det bildar en liten krater. Vissa skumrester på glaset.

Doften är rätt mild. Ganska mycket blommig aromhumle, lite bittra antydningar, torra mineraler och knäckebröd. Lite tysk i stilen.

Smaken är lite söt, men inte alls så söt som den erfarna Åbrodrickaren hade väntat. Lite brödiga toner av franskbröd och knäckebröd. I bakgrunden finns det en lite märklig jordig instängdhet, eller är det bara den myckna malten och alkoholen? Det finns en balanserande smak från aromhumlen (enligt samma pressrelease används Hallertau/perle, Taurus och Tettnanger) av snittblommor, honung och en väldigt delikat bitterhet. Eftersmaken innehåller mer av den bitterheten, men bara till en viss punkt då malt-sötman kommer tillbaka. Avslutningen är bara malt.

Kolsyran är rätt mild, medelstora bubblor. Vätskan är rätt len för en lager.

Håhå jaja... Okej, den här är bättre än det mesta Åbro gjort, men den har en bit kvar för att bli riktigt, riktigt i min smak. Den kändes ganska tysk i det mesta, men skulle vinna på lite mer bitterhumle.

Betyg: 3,65. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment.

2 kommentarer: