2008-11-15

Meantime Old Smoked Bock

Londonbryggeriet Meantime fortsätter skapa intressanta öl. Ofta är det historiska tillbakablickar som deras London Stout eller India Pale Ale, gjorda efter ett artonhundratalsrecept. Men också för deras nyskapande blandstilar som Coffee Porter och Chocolate Stout.

Eller den här, Old Smoked Bock: En korsbefruktning mellan en Bayersk Bock och en Rauchbier från Bamberg. Alkoholhalten är 6,5%.

Färgen är djupt bärnsten, det höga beiga skummet sjunker till en fingertjock skumkrona, lämnandes en hel del skumrester på glaset. Vätskan är något grumlig.

Doften har milda inslag av rökt malt, lite torr humle och kemiska toner av tvål och alkohol.

Smaken är först lätt rökt, men oväntat lätt/lättdrucken. Bittra noter följs av en intresant syrlig, nästan sur smak av citron/lime. Men var är all malt? Eftersmaken har en fin rökig ton med lite tjära, citrustoner och en avslutning med lite bittra örter i slutet.

Kolsyran är lite konstig: Den är mild samtidigt som den har massor av friska bubblor. Vätskan är relativt lätt.

En annorlunda öl och en mycket annorlunda bock. En hel del oväntade syrliga smaker och nästan ingen av den väntade maltigheten. Nå, den är fortfarande rätt så lättdrucken.

Fast ändå. Kan det vara så att den här flaskan har en lätt infektion? Jag köpte en till, om den är mer som jag väntat mig så får jag ändra recensionen. Den här flaskan får i vilket fall betyget 3,05. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment november.

Recension #999!

12 kommentarer:

 1. Råkade även jag ut för en infekterad flaska. Undrar om hela batchen var kass eller om man ska köpa sig en ny flaska...

  SvaraRadera
 2. Infekterat här med vad gör man, reklamerar?

  SvaraRadera
 3. ja, hur funkar det med reklamation på bolaget? nån som vet

  SvaraRadera
 4. Har aldrig testat med öl men korkskadad whisky är iaf inget problem att reklamera. Då har man ju iofs kvar av innehållet vilket man knappast har med öl

  SvaraRadera
 5. Reklammation: Du tar med flaskan med minst ½ av innehållet kvar (eller är det 2/3?) och kvittot till din butik.

  SvaraRadera
 6. art nu det kvittot är

  SvaraRadera
 7. Även jag drabbades av en sur flaska, är det tecken på infektion eller är den bara kass?!

  SvaraRadera
 8. Kan förstå att man tycker att den är infekterad. Jag tror dock inte att den är det.

  SvaraRadera
 9. Har druckit massor av bra öl från Meantime senaste åren och ingen av dessa har haft den här obehagliga syran. Vägrar tro att en Bocköl från England ska behöva smaka så här. Mina 75 cl åkte ner i slasken i lördags. Kom på efteråt att man såklart borde reklamerat flaskan men det var så dags.

  SvaraRadera
 10. Såhär går det till när du reklamerar en vara på Systembolaget..

  Ha alltid minst 1 tredjedel av innehållet kvar brukar man säga, detta är för att det ska kunna skickas på analys på Systembolagets Lab samt att om det inte finns nåt kvar hur ska man då kunna hävda att det var något fel på ölet..

  Ha hemskt gärna kvittot kvar då det förenklar men givetvis, märker man att det är en vara Systembolaget har sålt så reklamerar man ändå, sen går det ju alltid att söka upp kvitton om man nu efter helgen kan erinrera sig om när man var och handlade och för hur mkt.. Men låt inte reklamationen dra ut på för lång tid, hjälper bara till ju snabbare man kommer ifall man måste stoppa ett lass med infekterade varor..

  SvaraRadera
 11. Utan att skämmas det minsta utnämner jag det här ölet till det jävligaste jag någonsin smakat.

  SvaraRadera
 12. Köpte en flaska och sparade den till i går kväll...Nyårsafton.
  Det värsta jag smakat !

  SvaraRadera