2008-11-22

Falcon Gammelbrygd

Jag funderar såhär innan drickandet om jag kommer att tycka att den var som förr (Gammelbrygd original tillverkades 1987-1996). Men jag minns ärligt talat inte så mycket hur den smakade, så jag tror inte jag ska bli besviken på det nya recpetet. Falcon Gammelbrygd är en mörk lager på 5,5% tillverkad av Carlsberg Sverige.

Färgen är brun med en aning rött. Det stora ljusbruna skummet är väldigt luftigt; lite skumrester på glaset.

Doften har mycket humle, både arom- och bitterhumle. Friska toner av karamelliserad malt, torra noter av jäst. Väldigt ren och balanserad.

Smaken är stark och komplex: Massor av rostade toner (stekt kött, rostade nötter), mörkt rågbröd och massor av bitter humle. Tunga toner av torkad frukt, bittra örter och rött starkvin. Eftersmaken är bitter med toner av rostbiff, torkade äpplen och aprikoser och milda toner av syra och alkohol i avslutningen.

Kolsyran är medel-stark, vätskan lätt och munkänslan är torr.

En spännande mörk lager som påminner mig och skotsk ale och dubbelpilsner, troligen beroende på torrhumlingen. Imponerande, även om jag nog hade önskat mig en aning mer maltsötma för att balansera bäskan. Betyg: 3,75. Tillgänglighet: Systembolagets julsortiment.

7 kommentarer:

 1. Köpte fyra stycken igår. Har precis druckit en. Den var god men jag vill minnas att den brukade smaka mer, framför allt sötare. Det kan vara bara nostalgins skimmer som får mig att tro att den smakade fantastiskt mycket bättre förr, men jag får visst stöd av Hallands Nyheters artikel från 31 oktober: "Fast chefsbryggmästare Hans von Hofe-Rickers och innovatören Lars Person på Carlsberg gör en gemensam bedömning:
  - Det kommer inte att bli samma smak, utan den här gammelbrygden kommer att bli mjukare i smaken."

  Var 96:orna den sista årgången som gjordes? Jag har förlagt min säck med samlade öppnare... Jag minns att jag blev besviken när Gammelbrygden försvann ur Systembolagets sortiment någon gång under 2001 men kopplade det då till Carlsberg-Pripps-Falcons nyliga samgående ackompanjerad av konkurrensmyndigheternas krav på att lägga ned vissa varumärken. Jaja. Man får väl passa på att njuta medans den finns. Säljer den bra kanske den kommer tillbaka!

  SvaraRadera
 2. Jag har hittills inte hittat några bevis för att Gammelbrygd tillverkades efter 1996.

  Jag håller på att skriva ytterligare en text om den här ölen. Kommer snart.

  SvaraRadera
 3. tyvärr går falcons jävla äppelsmak igenom i den här med...

  SvaraRadera
 4. Nya GB är ett helt ok öl men att kalla det för Gammelbrygd.. Nä.. fy, fy... Lite som när hunden har pinkat på ryamattan.
  Jag minns tillräckligt av orginalet för att säga att det bara har ordet öl gemensamt (typ)

  Skrev ett långt o animerat email till Falcons presschef när jag insåg att dom hade lagt ner produktionen.
  Det hjälpte ju inte men billigare än o köra knytnäven genom gipsväggen.
  broder blues//

  SvaraRadera
 5. Ett inlägg som har några år på nacken. Men så har även min Gammelbryggdsöppnare från 1987! :)

  http://i.imgur.com/fN6bwT4.jpg

  SvaraRadera
 6. Hej ölälskaren , jag vill dara berätta att jag har sparat två flaskor Gammeldrygd sedan1987 och att jag drack den ena i går, den smakade mycket humle men lite kolsyra ,men den smakade alls inte illa. Jag har en kvar men den skall få mogna några år till. Jag har även tillbehören ,glasen och brickorna med instruktion hur man ska hälla den ädla drycken i glasen. Östen


  SvaraRadera
 7. Öppnade precis en flaska från 1994. Kolsyran borta men inte så dum ändå. Har väl 10 kvar.

  SvaraRadera