2008-11-28

Shepherd Neame Christmas Ale

När jag drack den här julölen, en engelsk winter warmer, 2005 gav jag den betyget 3,95. Christmas Ale från engelska Shepherd Neame är en stark sak på 7%. Även om årgången står på flaskan ska receptet vara detsamma år från år.

Färgen är brun med lite rött, vätskan klar och det låga skummet sjunker till ett snyggt tjockt kompakt beige lock.

Doften är frisk och inte så söt som man kunde tro; den där typiska fruktiga tonen av aprikossylt som så ofta dyker upp i deras öl finns även här. Lite aningar av buljong och kryddor (vitpellar, lagerblad, enbär).

Smaken följer även den väl bryggeriets andra öl som Bishops Finger och Spitfire; en välbalanserad blandning av aromatisk humle och fruktig malt med fina toner av aprikoser, vörtlimpa och lite natruimglutamat. Eftersmaken är even den elegant balanserad med en behaglig bitterhet aningen svagare än medel. Bränt socker och gräddkola i bakgrunden samt en friskt nötig/jästig lätt kemisk smak. Den torra bäskan klingar av efter ettt ag, lämnandes en aningen metallisk ton av fruktmarmelad. Alkohol? Inte ett spår.

Kolsyran är mild och väldigt brittisk med sina små mjuka bubblor (minner lite om rele ale). Vätskan är mycket len och mjuk i munnen.

Dagens betyg blir något högre än det förra, kanske ölen blivit bättre, kanske jag tog det lungare att dricka den den här gången: 4,2. Tillgänglighet: Systembolagets julsortiment.

1 kommentar:

  1. Låter ju riktigt bra! Kanske måste köpa den här också då.

    SvaraRadera