2008-11-30

Julölsprovning med Ölfrämjandet


Igår eftermiddag var jag med på Svenska Ölsällskapets årliga julölsprovning. Sist in som vanligt, Saliga Munken hade bokats och med mig hade jag en bunt Dugges Rudolf som missats i inköpsrundan.

Jag var stressad redan innan jag kom in, och inte blev det bättre. Provningen hade redan initieras av Peter Ragnar, och det var mycket öl på kort tid. Provandet protokollfördes och vi skulle i slutet av kvällen utse våra tre svenska favoriter och bästa etikett. Efter några strykningar blev det 15 öl att ta sig igenom - alla svenska. Och nej, jag vet att det här inte var alla svenska julöl, ens från Systembolaget.

I halvtid fick vi varsin smörgås, en enkel men god bruschetta med skinka senap och grönt.

Så, efter ett par timmar hade jag ett kluddigt protokoll, som jag försökte begripa och ta ut mina favoriter från. Som referens kommer här ölen i poängordning, jag var rätt kategorisk och saker skulle ju gå fort. Så man kan väl inte ta allt för tungt på den här listan:

1 poäng (Felaktig)
2 poäng (Dålig)
3 poäng (Godtagbar)
4 poäng (God)
5 poäng (Mycket god)
Så... Det var inga större problem att plocka ihop en top-3-lista, även om den kanske mer byggde på gamla erfarenheter än just den här provningen:
  1. Oppigård Winter Ale
  2. Jämtlands Julöl
  3. Nils Oscar Kalasjulöl
Etiketts-priset gav jag till Falcon Julbrygd, mest för att den var så kitschigt överdriven, vilket väl också är en del i julen.

Efter detta fick vi en bonus: Mikkeller Fra Til, deras kryddade imperial stout. Som väntat en mycket elegant och välgjord sak. Perfekt för er som letar efter en öl att stilla njuta efter julstressen, kanske vid brasan. Släpps i morgon måndag!

Det verkade som om de flesta var överens om att det här inte var något bra arrangemang om man ska kunna stå bakom "Sveriges Bästa Julöl"-utmärkelsen. Något måste göras till nästa år, jag håller på att skriva ett förslag till Svenska Ölfrämjandets styrelse om detta.

I övrigt var det ett trevligt arrangemang, och många (35? 40) trevliga människor att prata med. Under avdukandet stod vi några och skissade vad som skulle hända nästa år. Det är inte problem att få ihop provningar, snarare tvärtom. För första gången någonsin börjar Östgötasektionen få sålla bland alla förslag. Det är ett inte oangenämt problem det heller.

Nästa arrangemang blir, som det ser ut nu, en choklad- och ölprovning i samarbete med Muffins och Chokladkompaniet. Hörde jag "porter"?

2 kommentarer: