2008-11-15

Hollbier Biére Au Crèmant

Ytterligare en "halvöl" och ett avsnitt i "skafferirensningen". Den här fick jag av mina vänner som i somras var i de franska gränstrakterna till Tyskland: Hollbier Bière Au Crémant från Brasserie Artisanale de Riquewihr. Det är en i Alsace traditionell blandning av veteöl och mousserande vin (Cremant) på 7%.

Färgen är ljust orange-gul-beige, vätskan är relativt grumlig. Det jättestora skummet faller efter en stund ner till ett ojämt flytande vitt lager.

Doften är söt-syrlig som hot en belgisk veteöl med lite söta toner av vitt vin. Aningen jordiga jäst-nyanser. Har aningar av lambic.

Smaken har väldigt tydliga paralleller med en lambic: Rätt ordentligt sur med lite söta toner, jordig smak med jäst och en ordentlig ton av jod och mineraler. Eftersmaken är torr-söt med jäst, mineraler och lite vinäger. Ingen kropp.

Kolsyran är krafitg och frisk, bubblorna stora. Vätskan är torr och lite lätt, men drycken är ändå inte speciellt lättdrucken på grund av syrligheten.

Hade någon gömt flaskan och bjudit mig på ett glas och sagt "Det här är en belgisk Faro" skulle jag utan tvekan hållt med. Jag hade nog till och med gått med på en ganska söt lambic. En ganska annorlunda dryck, men på plats skulle jad nog valt något annat för nästa runda.

Tack till Petli och Morgan för den här!

Betyg: 3,5. Tillgänlighet: Köpt i Alcase, Frankrike.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar