2008-11-11

Livets Goda

Det finns faktiskt en svensk tidning som skriver vettigt och seriöst om öl. Och då tänker jag inte på Maltesen utan på Livets Goda.

När jag var på ICA Maxi idag hittade jag av en slump tidningen, som från att ha varit ganska tjock när den var ny och jag prenumererade på den kring 2001 nu var en veritabel tegelsten på över 250 sidor.

Jag bläddrade sniket i den och hittade dels oktobernyheterna poängsatta, dels en stor artikel om och recensioner av ekologisk öl.

För den med starka armar och intresse av drycker (mest vin men även mycket sprit och en del öl) rekommenderas tidningen. Själv har jag glömt bort den efter att de slutat ha en uppdaterad websida om ölnyheter och... Jag har inte tid med en tidning till. Tyvärr.

5 kommentarer:

 1. Vi får den till jobbet och jag tycker att den är snygg och välgjord, men ett par sidor öl i slutet av 250 sidor? Jag blir i alla fall nästan alltid besviken på hur lite öl och väldigt mycket vin det är. När ska öl bli likvärdigt?

  SvaraRadera
 2. marc: Det är väl det vi kämpar för varje dag på var sitt håll?

  SvaraRadera
 3. Det blir lite sidospår nu, men appropå ölens ställning så blir ju jämförelsen med vin ganska naturlig. Förvisso har ställen som Akkurat och Monks Café en restaurangdel, men den känns inte som huvudrollsinnehavaren i sammanhanget – vilka restauranger finns det som är "matfokuserade" men som ändå erbjuder ett riktigt bra ölutbud? Finns det finrestauranger som serverar öl med samma omsorg som vin?

  SvaraRadera
 4. Det är slående hur många "finrestauranger" med en genomtänkt vinlista det finns, där ölutbudet är urtråkigt. Några standardsorter från ett bryggeri bara. Uppenbart att allt krut läggs på vinet, "öl är bara för bonnläppar" tycks de tänka

  SvaraRadera
 5. Dags att starta utmärkelsen årets ölkrog, att konkurrera med dit för vin.

  Men bara att skriva ordet ölkrog får mig att associera till sjaskiga ölkaféer, vilket visar uppförsbacken som är att gå.

  SvaraRadera