2008-11-12

Oppigårds Starkporter

Jag är inte helt förtjust i namnet Starkporter. Oppigårds Bryggeri gör ju bra öl, men just namnet Starkporter får mig att tänka på såna där polska eller baltiska svartdrickor på 15% som man kan använda för att driva traktorer med. Och såna öl övertygar mig sällan.

Eller så överreagerar jag bara. Den är ju rätt beskedlig med sina 5,9%, och typen ska vara mer engelsk än baltisk.

Färgen är svart med brun kant. Det låga ljusbruna skummet sjunker snabbt ner till ett tjockt lok. Mycket lite skumrester lämnas på glaset.

Doften är laddad med mörk choklad, kakao, friska bittra toner, svart kaffe, blandade nötter, lite sötma och en väldigt försiktig aning av rök.

Den första smaken är bitter-syrlig, sedan dyker det upp en massa mörk choklad, pumpernickel, hårdrostat bröd, lätta toner av lime och nötstek och aningar av vax och grönsaksbuljong. Den mycket långa eftersmaken har intressanta syrliga smaker (lime, citronsyra) och en välrostad avslutning.

Kolsyran är medelstark, de mycket små bubblorna är friska. Vätskan är väldigt krämig för att vara en öl på strax under 6%.

Oppigårds gör det igen, en utsökt öl att skämma bort sig med under höstkvällarna: Massor av smak utan att bli tung. Och det har vi ingenting emot. Betyg: 4,2. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment.

11 kommentarer:

 1. En riktigt trevlig porter är det!!

  SvaraRadera
 2. Jag hade inte speciellt höga förväntningar på den men tyckte den var riktigt bra. Håller den snäppet högre än dig Magnus med mina 4.5.

  SvaraRadera
 3. Undrar förresten hur den utvecklas med lagring och när den når sin peak? Någon som har erfarenhet av porter i den styrkan?

  SvaraRadera
 4. Carnegie är svagare och den går att lagra många år. Tyckte fö den här portern var trevlig även om jag föredrar imperial porter med mer kropp och styrka.

  SvaraRadera
 5. Denna och slottslagern är mina nya standardöl att ha hemma. Fantastiskt gott att kunna dricka på kvällen utan att behöva koncentrera sig på samma sätt som när man plockar i samlingen.

  Det vore intressant att veta om andra också: vilka är era lättilgängliga favoriter? Vilka ser ni till att alltid ha några flaskor av?

  SvaraRadera
 6. tom 'bedlam: Bra fråga. Värd ett eget inlägg.

  SvaraRadera
 7. Tycker tyvärr att Oppigårds åter gör ett bra öl, men att det blir långt ifrån spännande i något avseende. Bra mitt-i-veckan-öl kanske. Dricker just nu Fuller's vintage ale och önskar att detta kunde bli min standardöl, men med det priset och med den tillgängligheten är det inte så troligt. Nej, Brooklyn brown ale är nog ölet jag alltid försöker att ha hemma. Riktigt gott utan att kräva för mycket, och otroligt prisvärt (en för en student inte helt oviktig detalj).

  SvaraRadera
 8. Jag brukar försöka att alltid ha Cooper Extra Stout hemma just nu. Den är både god, prisvärd och funkar till allt (enligt mig då).

  Jag önskar dock att jag kunde ha ett eget fat Sotholmen Extra Stout hemma. Drack två snabba på Rover förra fredagen och så bra har den nog aldrig varit som då.

  Däremot har jag aldrig förstått det där med lagring. Jag tycker väldigt sällan att det blir bättre men det är väl tur att vi är olika.

  SvaraRadera
 9. Carnegie gick att lagra efter 2003 har det bara gott utför med att lagra den enligt mig dock.......

  SvaraRadera
 10. Jag finner inte denna i systembolagets system. ÄR denna favorit borttagen? :-S

  SvaraRadera