2008-11-14

Nynäshamn Bötet Barley Wine

Det är lätt att bli törstig när man studerar ett sjökort från området öster om Nynäshamn: Yttre Gården, Bedarön, Mysingen, Brännskär, Ålö, Landsort...

Och allitterationerna fortsätter, nu med Bötet Barley Wine. En engelsk barley wine på 9,1% från Nynäshamns Ångbryggeri. Bötet är en udde söder om Nynäshamn, troligen namngiven för att ha varit platsen för en fyrbåk eller en vårdkase.

Färgen är brun, det tjocka varmvita skummet sjunker ner till ett fingertjockt lock eftelämnandes enorma mängder skumrester på glaset.

Doften är söt med toner av russin, mandlar, marsipan alkohol och smörkola. Lite väl ruff för stilen tycker jag nog.

Smaken är mycket söt med massor av nötter, mandel, marsipan och en snabbt passerande smak alkohol och våt färg. Viss bitterhet blandas med russin, torkade äppelkart. Kroppen är mediumkraftig - förvånande svagt för en så pass stark öl i den här stilen. Eftersmaken är torr med värmande toner av alkohol, russin, lite bitterhet, frutiga toner och en rryddig avslutning.

Kolsyran är mild, de små bubblorna är friska. Vätskan är mjuk, närmast kladdig.

Barleywine är inte riktigt min favoritstil om jag ska vara ärlig. Men jag tyckte i vilket fall att en här var lite kantig och obalanserad. Ska nog spara den andra flaskan i ett eller två år och se om den lugnar ner sig lite.

Betyg: 3,65. Tillgänglighet: Systembolaget tillfälliga sortiment november. Ett hundratal flaskor finns kvar i butikerna just nu.

Senare uppdatering: Jag drack åter en flaska av denna årgång i februari 2015

1 kommentar:

  1. Jag tyckte den här var riktigt smarrig när jag drack den på Stockholms ölmässa. Den var iofs på fat då och jag har inte orkat springa benen av mig för att köpa de (snabbt) försvinnande få flaskor som kom in i systemets sortiment. Skönt nyanserad maltighet istället för den sedvanliga (?) tokhumlingen som barley wines ofta har. Humlen kändes tillräckligt ändå i Bötet. God helt enkelt och perfekt i höstmörkret. Trist att det kom så få flaskor bara. Men det kanske kommer fler?

    SvaraRadera