2008-11-29

Poutník Pelhřimov

När jag ätit upp min fläskkarré med löksås och knödel, och mina bordskamrater kommit lika långt dök krögaren upp med en trave flaskor. "Det här har jag just fått in från Tjeckien, det har nog ingen av er druckit förut?"

Det hade vi inte. Och då var ändå flera kring bordet vana tjeckienbesökare.

Vad vi fått in var den tjeckiska pilsen Poutník Pelhřimov från Pivovar Poutník. Styrkan var 5%.

Färgen är ljust gul, vätskan klar. Det stora vita kompakta skummet lämnar en del slumrester på glaset.

Doften har de typiska tonerna av smör, men den är ändå frisk och rätt lätt. Toner av vitt bröd och en viss bitterhet.

Smaken är frisk och syrligt bitter. Väldigt bitter, faktiskt. Med stor sannolikhet det beskaste jag druckit från Tjeckien någon gång. Lite smak av smör. Liten kropp. Eftersmaken är friskt ren med en stark metallisk bitterhet och alkohol.

Kolsyran är kraftig, stora bubblor. Vätskan är lätt-medel.

Mina bordskamrater tyckte väl likadant som jag: Den här var inte så jättebra, snarare lite obalanserad och överdrivet bitter. "Det är för att det är en 12º, deras variant av stor stark", förklarade en av dem, "Tjeckiska bryggeriers 10º med alkoholhalt kring 4% brukar vara mycket trevligare".

Betyg: 3,3. Tillgänglighet: Specialimport

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar