2008-11-16

North Coast Brother Thelonious

Jag letade igenom skafferiet, men det var förvånande lite där som jag inte redan recenserat. Men så hittade jag Brother Thelonious Belgian Style Abbey Ale, en dubbel från amerikanska North Coast Brewing på 9,4%.

Jag nämnde något om tripel-stilen igår, men det här är en dubbel (Senare tillägg: Det kan lika väl vara en Belgisk Stark Mörk Ale). Traditionellt alltså en öl bryggd med dubbelt så mycket malt som standardölen enkel. Med tiden har dock "dubbel" kommit att betyda en mörkare, lite kryddig öl med stor kropp, kraftig kolsyra och fokus på malten.

Den här ölen är namngiven efter den egensinnige jazzpianisten Thelonious Monk. Visserligen en kul ordvits, men det går längre än så: För varje såld öl går en liten slant till Thelonious Monk Institute of jazz som bland annat hjälper ungdomar till musikutbildning.

Uhhh... Det var något mer jag skulle skriva om? Visst ja, det var något om öl också.

Färgen är djupt brun, vätskan klar. Det lilla skummet försvinner snart bort helt. Inga rester på glaset.

Den komplexa doften har toner av hasselnötter, mörkt bröd, smörkola, jäst, lite alkohol, torkad frukt och farinsocker. Aningar av rött starkvin och julkryddor.

Smaken är väldigt elegant och mycket balanserad: Söta noter av farinsocker och torkad frukt balanseras ut av en torr fruktig humlebeska. Lite syrlighet och milda kryddor i bakgrunden. Eftersmaken är relativt mild med värmande alkohol, rött starkvin (glögg?), kakdeg och svaga nyanser av kanel och nejlikor.

Kolsyran är något svagare än medel, trots det är de små bubblorna många och friska. Vätskan är aningen tunn, men det är faktiskt inget dåligt: En tjockare vätska hade gjort ölen betydligt mindre lättdrucken.

För lätdrucken är den, trots den höga alkoholhalten. Välgjord och mycket balanserad är den också. Betyg: 4. Tillgänglighet: Systebolagets fasta sortiment.

8 kommentarer:

 1. Håller med om betyget. Det är en mycket bra öl som säkert växer med lagring. Har 5 stycken i källaren som ska stå minst 2 år innan jag provar första.

  Får förresten passa på att gratulera till 1000 recensioner. Starkt jobbat. Har precis passerat 350 testade sorter så jag ligger en bit bakom.

  SvaraRadera
 2. Tack tack. Fast det har tagit 5 år också.

  SvaraRadera
 3. Varifrån kommer idén om att detta skulle vara en dubbel? Både shbf:s definitioner och BJCP http://www.bjcp.org/index.php är eniga om en maxdensitet på 1075, dvs i runda termer en alkoholhalt på ca 7,5%. För mig är detta en klockren belgisk strong ale.
  Tack för intressant läsning hursomhelst!

  SvaraRadera
 4. Jag brukar i de här sammanhangen lita på BeerAdvocate-stilsättningen. Och därmed besrkivningen.

  SvaraRadera
 5. Korrektur: North Coast har blivit både North Cost (rubriken) och Nort Coast (texten).

  SvaraRadera
 6. Detta är inget bra öl, usch, det går inte att få i sej det det tar bara imot... det smkar inte infekterat eller för surt..

  Annars är jag en kille som hyller belgisk öl.

  Men denna åkte i vasken.

  hej

  SvaraRadera
 7. håller med bs! tacka vet jag soffiero swt är riktig öl det!!
  riktig belgisk öl som soffiero är mumma!!

  SvaraRadera
 8. Testade denna på tapp under föregående helg och jag måste säga att jag är besviken. Amerikanarna är betydligt sämre på att dölja den kraftiga alkoholen som finns i den här typen av öl. Föredrar Duvel eller chimay framför detta alla dagar i veckan.

  SvaraRadera