2008-11-24

Wisby Julbrygd

Lite av en outsider; en julöl jag inte tänkt så mycket på mer än "oj-en-ny-jag-tar-väl-en-flaska-för-att-fotografera". Så jag har väl inga direkta förväntningar på den.

Så vad är det här då? Systembolaget listar den under "mörk lager" och den verkar inte innehålla mer än vatten, malt, humle och jäst. Enligt bryggeriets hemsida är den laddad med fem sorters malt och humle av sorterna Amarillo, Challeger och Magnum. Mmmm... Låter ju rätt OK.

Wisby Julbrygd är tillverkad av Spendrups egna experimentverkstad Gotlands Bryggeri, som sagt en mörk lager och alkoholhalten är 6%.

Färgen är djupt brun-bärnsten, det stora luftiga skummet är beige. En del skumrester på glaset.

Den maltiga doften är bitter och rostad med kryddigt fruktiga toner av aprikoser, apelsinskal, muskot, steksky och aningar av svarta vinbär och grapefrukt.

Smaken är först mycket maltig, sedan kommer bittra toner som blandas med lätt rostade köttiga smaker, lite rostade frukter (kanderade äpplen?) och hemmagjord knäck. Eftersmaken erbjuder en frisk robust bitterhet med toner av mörkt rågbröd, muskot, kardemumma, pomerans och grillat kött. Avslutningen är lite jordig/smörig.

Kolsyran är frisk med rätt få medelstora bubblor. Vätskan är på samma gång lätt och mjuk (lite som Guinness).

Faktum är att jag kommer att minnas en favorit från min första tid som öldrickare; Spendrups Dark Label (som slutade tillverkas kring 2000). Den hade lite av samma karaktär, om än betydligt mildare.

Helt klart en trevlig överraskning och jag smäller till med betyget 3,95. Tillgänglighet: Systembolagets julsortiment.

1 kommentar:

  1. vi håller med spännande öl med en eftersmak som är lite jordig- bitter

    SvaraRadera