2008-11-23

Mer om Gammelbrygd


Falcon Gammelbrygd är, som ni förstått, inte vilken öl som helst för mig.

I ett tidigt nittiotal där de första mikrobryggerierna knappt startat var det här bland det intressantaste svenska som man kunde köpa. Inte bara för att ölen, när den kom i andra halvan av åttiotalet liknade den här produkten ingenting annat: Den kom i en mattlackad svart profilflaska. På varje flaska hängde i ett blått snöre en öppnare i metall med namn och årgång inpräglad. Etiketten andades exklusiva traditioner. Flaskorna låg inte i en plastback utan i en kartong med sobert tryck, visandes flaskornas silhuetter. Allt till ett märkbart högre pris än de andra ölen från Falcon: 1994 kostade en 33 cl flaska från samma år (katalogen listar årgångarna 1990-1994) 16:30, Falcon Export kostade med pant 11:70. I prislistan beskrivs den med rubriken "Mörk öl" och beskrivningen "Stor beska".

Den enda svenska öl som på samma sätt andades kvalitet och lyx var Spendrups Old Gold, som på samma sätt matchade en intressant produkt med uttänkt förpackning.

Så när det började snackas om den här i höstas så reagerade jag med såväl nyfikenhet som lite oro. Det handlar om en hel del nostalgi. När jag började dricka öl betraktades den här som konstig och nära odrickbar av mina bekanta: "Det är ju en sån där mörk öl!". Jag minns svagt att den kändes torr och kryddig. När jag såg flaskan kom jag att tänka på fester där man satt och drack den här direkt ur flaskan vid en lägereld.

Mer än nostalgi har den här ölen ytterligare ett uppförslut jämfört med andra liknande öl: Ursprunget. Eftersom jag inte blindprovar så blir det ju så att sådant kommer med i beräkningen, jag ställer omedvetet högre krav eller är mer svårövertygad om en öl kommer från Carlsberg Sverige än om den kommit från ett mikrobryggeri placerat i ett garage på obyggden. Jo, det är orättvist mot ölen, men så funkar jag.

Att Gammelbrygd skulle få svårare att få toppbetyg idag jämfört med för 15 år sedan var rätt väntat, och så blev det.

Men det är också en helt annan värld den nu dyker upp i. Det har hänt en del sedan åttiotalet. Och det är jag rätt tacksam för.

Fast jag undrar lite över varför jag inte verkar ha sparat en enda öppnare?

17 kommentarer:

 1. Synd att man inte var med på den tiden. Det tilltalar min samlarådra.

  SvaraRadera
 2. Va?! Kommer den nya varianten UTAN öppnare i snöre? Ja, då får det vara för min del... ;)

  Visst var det så att öppnarna försvann från de senare årgångarna p g a att det blev för dyrt och besvärligt paketera ölen med dessa? Eller minns jag fel?

  Undrar förresten vad en komplett samling öppnare fint monterade kunde inbringa på Blocket, Tradera el dylik sajt? Låter som ett samlarobjekt värt en slant för den riktige ölnostalgikern.

  SvaraRadera
 3. Som jag har druckit Gammelbrygd i mina dar, och oj vad jag minns den där exklusiva känslan den svarta flaskan ingav från början. Har ett minne av att man från början (kan ha varit runt 86/87) t o m fick den serverad på en speciell bricka med ett speciellt glas, med ett brickunderlägg med en tryckt instruktion om hur man skulle hälla upp (!). Kan också ha varit Old Gold när den lanserades, men jag tror det var Gammelbrygd. Nåväl i slutet av 80 "snobbade" jag mig med båda sorterna och kände mig väldigt exklusiv (bara det att beställa på flaska!).

  Smakpreferenserna har ju minst sagt ändrats sen dess, så jag undrar verkligen vad jag kommer att tycka om den nylanserade. Skall bli kul att testa!

  SvaraRadera
 4. Jag har flertalet öppnare från både 94 och 95. Fick i present från en föredetta Falconanställd en flaska från 89, 90 och 91. Blev ganska besviken. Förmodligen var väl lagringstiden kanske lite och ta i och sen var minnet av den bättre än vad den smakade 2008. Ångrar nästan att jag drack dom.

  Men som du mycket riktigt påpekade så har ens smak förändrats. Men jävlar vad cool flaskan var då när det begav sig.

  SvaraRadera
 5. Tomas: Old Gold-glaset var en klassisk pilsnerpokal, Gammelbrygd-glaset en cylinder på låg fot.

  SvaraRadera
 6. Det står åtta stycken gammelbrygd-glas i skyltfönstret på en lokal second hand-affär. Jag funderar på att köpa några.

  SvaraRadera
 7. Jag drack en 96:a för ca 1 år sedan, den var ljuvlig, och väldigt väl lagrad. Den fick 9/10 i betyg av mig och då var ändå förväntningarna sjukt höga.

  Jag drack den aldrig när den fanns på bolaget (var antagligen lite för ung).

  Jag har kvar tomflaskan (med öppnare) kommer nog att gör ett inlägg innom en snar framtid, humleochmalt.blogspot.com

  /Fredrik

  SvaraRadera
 8. Per-Gunnar: Nej, öppnarna var med så länge som produkten såldes. Om de inte var stulna i butiken, förstås.

  SvaraRadera
 9. Underbara gamla Gammelbrygd.
  Jag har en tomkartong kvar o en byrålåda fylld med öppnare. Har även sparat en flaska med öppnare av varje årgång sen jag upptäckte den.
  Dvs från ca 89. Har oxå jag haft förmånen att testa en långlagrad. Det var en 10 år gammal flaska från tidigt 90tal. Förutom en något försvagad kolsyra så mindes jag den som intakt.
  Ljuvligt, ljuvligt!
  broder blues//

  SvaraRadera
 10. Jag hittade nu en hel hög med Falcon Gammelbrygd kapsylöppnare! :-)
  Bild: http://i61.tinypic.com/whyxvo.jpg - men de går nog till återvinningen nu.

  SvaraRadera
 11. Finns det något säljvärde i oöppnade flaskor med gammelbrygd?

  SvaraRadera
 12. Det undrar jag också. Så sent som för ett år sedan smakade en 95:a bra. Litet som ett dessertvin. Jag har under många år använt årgången till julmumman Ingen av gästerna har mått dåligt av den 20 år gamla ölen.

  SvaraRadera
 13. Intressant läsning så här i backspegeln! Jag upplever nog ändock historiken litet av skönmålning! Vid denna tid fanns ett riktigt spännande öl från ett svenskt bryggeri: Wårbys ¨Kellermeister Alt¨! Detta toppöl förlorade vi när Spendrups tog över Wårby!PS på min nyckelknippa dinglar en öppnare med inskriften: 1987 Falcon Gammelbrygd.

  SvaraRadera
 14. Jag har en komplett flaska MED vidhängande öppnare från 1991. Alltså obruten , fullständigt intakt.

  Vad är den värd idag?

  SvaraRadera
 15. Har en öppnare från 1988 som hänger på nyckelknippan än idag

  SvaraRadera