2008-11-12

The return of the Gammelbrygd

Foto: Carlsberg Sverige

Fick just ett pressmeddelande från Carlsberg Sverige. Det handlade om deras julöl. Det intressantaste är ju återkomsten för Falcon Gammelbrygd. Jag citerar rakt av:
Efter 12 års frånvaro relanseras äntligen favoriten Falcon Gammelbrygd i en modern version. Det är bryggt av källvatten från Österäng källa, har högklassiga maltsorter och utvald humle och har lagrats sedan augusti och torrhumlats för att utveckla bästa smak och karaktär.
Vi får väl se... "modern version"? Jag tror att vi i vår speciella målgrupp nog velat se originalreceptet den här första(?) nya årgången. Längre beskrivning:
Falcon Gammelbrygd är bryggd på källvatten från Österäng källa. Fylligheten och de rostade tonerna kommer från speciellt utvald malt. Aroma- och bitterhumle från södra Tyskland skapar en kryddig och örtig beska som balanseras av blommiga övertoner från Cascadehumlen. Efter lagringen torrhumlas Falcon Gammelbrygd för att aromen ska växa i styrka. Falcon Gammelbrygd bryggs och tappas bara en gång och utkommer i begränsad upplaga (50 000 liter). Alkoholhalt: 5,5 %

4 kommentarer:

 1. För en som inte noterade ölmarknaden nämvärt för tolv år sedan, vad är det som gör er andra så uppspelta över just Gammelbrygd?

  Riskerar det inte bara vara rosiga minnen av en tid innan vi hade både självplock och ett dussin olika amerikanska mikrobryggerier representerade på ens lokala systembolag.

  SvaraRadera
 2. Det återstår att se, men du har garanterat rätt i att Gammelbrygd inte skulle sticka ut lika mycket idag. Men den *var* genuint god.

  SvaraRadera
 3. Undra om alla flaskor kommer ha en öppnare runt flaskhalsen???

  /Fredrik

  SvaraRadera
 4. fredrik: Verkar inte som det, inte heller den frostade flaskan eller den speciella kartongen.

  Å andra sidan, petli har en poäng: Att ha en snyggt designad wellpapplåda i flerfärgtryck var något revolutionerande och exklusivt 1992, men knappast idag.

  Jag har verkligen funderat på vad Gammelbryggd smakande, men allt jag minns är "kraftig, mörk, komplex".

  Jag väntar mig en bra öl, men inget som kommer att förändra välden på det sätt den gjorde då.

  SvaraRadera