2008-11-08

Slottskällans Slottslager

Äntligen, höll jag på att säga. Jag har tidigare hört goda ord om Slottslager från Gamla Slottskällans bryggeri, och har till och med druckit en flaska till något slags mat för någon vecka sedan. Det gav medsmak - en frisk och välhumlad ljus lager av münchentyp på måttliga 5%.

Färgen är vackert gyllengul, det höga vita skummet är hårt, luftigt och det lämnar en hel del rester på glaset.

Doften innehåller många toner av aromhumle, den är krispig och ganska så bitter. Lite smör, hårdost och en hel del vitt bröd.

Smaken är även den laddad med generös och krispig aromhumle. Milda söta maltiga toner, jordiga toner, lite deg blandas med nyslaget gräs. Det finns också lite milda toner av hårdost, rostade nötter och färska exotiska frukter. Eftersmaken är bitter med fina smaker av gräs, bittra frukter, rostat bröd och lite frukt.

Kolsyran är medium-mild; de medelstora bubblorna är friska. Vätskan är rätt lätt för en så pass smakrik öl.

En väldigt humlig lager som inte blir överdrivet bitter, tvärtom en öl som samtidigt utmanar smaklökarna och är lätt att hiva i sig i lagom takt. Om någon från Slottskällan råkar läsa det här: Grattis, ni har gjort ett bra jobb!

Betyg: 4,6. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment.

8 kommentarer:

 1. Slottslager är en underbar lager. Långt myckert bättre än Roslager, Uppsala och Pilsnern. Hoppas det blir en klassiker. Slottskällan har en tendens att upphöra med sina pärlor och jag vill så gärna att denna överlever.

  SvaraRadera
 2. En väldig bra öl med härligt driv i beskan. Och en väldigt läsvärd blogg jag hittat till! Hoppas även jag att Slottskällan brygger denna vidare så jag får chansen att prova den som törstsläckare en varm sommardag. Tror nog den passar bra till det.

  SvaraRadera
 3. gustav: Eftersom den här finns i fasta sortimentet kommer den att gå att köpa minst till 1 oktober 2009.

  SvaraRadera
 4. kan bara hålla med. underbar öl från slottskällan. precis som du säger - mycket smak men ändå balanserat och avvägt. nu får vi bara hoppas att folk köper den också.

  SvaraRadera
 5. Håller verkligen med! Känns inte alls som en "lager". Iaf inte en konventionell sådan.
  Den här får gärna bli permanent för resten av Slottskällans bryggeriliv!

  SvaraRadera
 6. Jag håller med om ovanstående beröm till såväl öl som blogg; det enda jag har att anmärka på är att 33 cl är helt fel för det här ölet - 50 cl hade varit perfekt...

  SvaraRadera
 7. någon mer än jag som får lite "punk ipa"-feeling?

  SvaraRadera