2008-11-12

Bath ales Festivity

Två flaskor porter samma kväll? En klar miss i planeringen. Bath ales distribueras av Brill i Sverige, så förhoppningsvis får vi snart se mer öl från dem.

Det här är i alla fall deras vinteröl Festivity, en engelsk porter som har en alkoholhalt på 5%. Innehåller kornmalt och vetemalt.

Färgen är kolsvart; det två fingrar höga skummet är ljust beige, luftigt och ojämt. Det lämar en hel del rester på glaset.

Humle dominerar doften - men det är aromhumle, så det blir inte speciellt bittert med milda toner av grapefrukt, jäst, deg och en lätt ton av chokladmalt. Den doftar faktiskt lite som en brittisk pub (vilket inte är det sämsta).

Smaken är väldigt frisk och balanserad: Massor av småkakor, lite citrus och en mycket försiktig surhet. Den robusta bakgrunden skapas av rostad malt med en mild sötma. Det finns trevliga smaker av småkakor, smör, kaffe med grädde och hallonsylt i eftersmaken (som tyvärr inte är så långvarig). Avslutningen har en smak av smörgåskex.

Kolsyran är lite starkare än jag väntat... Mycket små, uppfriskande bubblor. Vätskan är medel-len.

En ovanlig och personlig porter med alla smaker av kakor och kex. Väl balanserad och lättdrucken. Betyg: 4,05. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment november 2008.

6 kommentarer:

 1. var får du ifrån att det är en amerikanare?
  Jag tyckte den smakade väldigt traditionellt i gammal brittisk stil som det står på etikettern.
  Morgan

  SvaraRadera
 2. Det är väl förekomsten av Challenger som får mig att tycka det.

  SvaraRadera
 3. men det är ju en brittisk humlesort? Eller har jag fel?

  Morgan

  SvaraRadera
 4. Challenger är en engelsk humlesort, om man ser till ursprung. Vetemalt förekommer rätt ofta i engelska ales. Tycker själv att det var en rätt torr och fin porter, men om den är amerikanskhar jag inget begrepp om.

  T

  SvaraRadera
 5. Jag testar den nu och den är riktigt smarrig. De måste hämtat inspiration ifrån filmen Watership Down till sin käcka etikett.

  SvaraRadera