2008-11-28

Lacing - flor - skumrester


Ett par gånger i bloggens historia har jag fått frågan om varför jag nämner om skumrester, "flor" enligt en gammal bloggkommentar, "lacing" eller "Belgian lacing" på engelska.

Jo, det kan vara ett teckan på att glaset jag provar i är fritt från fettrester (något att tänka på när man är på krogen).

Men, kanske viktigare, är det en indikation på att det är bar humle i ölet: Vissa bittra ämnen i humlen får proteinet i ölen att bilda kedjor som lätt "klistrar" fast skummet på glaset. Om en öl saknar dessa ämnen kan det bero på humle av lägre kvalitet, eller mer processad humle (som extrakt).

Flor kan, enligt vissa, också indikera tt vörten fått koka upp och svalna långsamt. Men det vet jag för lite för att förstå om det stämmer.

1 kommentar:

  1. På tal om bra humle, jag är själv väldigt nyfiken på att veta mer om olika humlesorter för att bredda mitt vetande om den ädla drycken. Du skulle inte kunna tänka dig att gå igenom ett antal av de vanligare och ge exempel på ölsorter där de framträder tydligt?

    Tack för en grym blogg Magnus!

    SvaraRadera