2008-11-13

Nils Oscar Coffee Stout

Så var det då dags. Jag har druckit den här ölens prototyp Kaffe Casken!, jag har druckit en tidig tappning på fat vad ölmässan i Nacka och båda gångerna blivit förälskad. Hur är den nu hemma i verkligheten?

Nils Oscar Coffee Stout är en amerikansk stout bryggd av Nils Oscars Bryggeri & Bränneri. Alkoholhalten är 6% och ölen innehåller espressokaffe från plantagen Rwanda Gatsinga, handpressat för Nils Oscar av importören Johan & Nyström. Min flaska kommer från första batchen.

Och nu har nog ölen tempererats lagom.

Färgen är kolsvart, det tre fingrar höga varm-beige skummet sjunker långsamt till ett hårt fingertjockt lock med en imponerande krater. Egentligen inget skum-flor på glaset.

Doften är torr och syrlig-bitter. Torra eleganta toner av starkt kaffe, massor av hårt rostad malt. Hittar jag antydningar till råg? Lite ost-kex (crackers) och mörk choklad.

Smaken är frisk, och först lite bitter. Sedan dyker en mycket elegant och aningen tillbakadragen smak av espresso och citrus upp. Söta krämiga toner av kakao, nymalet kaffe, lite köttbuljong och en lätt blommighet. Stor kropp. Eftersmaken har en lätt värmande alkoholton, fina toner av espresso och Brie-ost, citronskal och en balanserande mjuk bitterhet i bakgrunden. Avslutningen har toner av buljong.

Kolsyran är mild-medium, bubblorna små. Vätskan är mycket krämig för att vara en öl på 6%.

Jodå. Fast visst hade väntat mer, hade den ännu tydligare och friskare kaffetoner på fatet i Nacka? Jag anar att den här inte är speciellt lagringsbeständig: Kanske tur att jag bara fått tag på 2 flaskor.

Till den sista slurken tog jag en pepparkaka. En mycket givande smakkombination, även om kroppen och sötman i ölen försvann helt och hållet.

Betyg: 4. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment november 2008.

4 kommentarer:

 1. Har inte testat den på flaska än, men på fat tyckte jag också att den var mycket bra.

  SvaraRadera
 2. Betydligt bättre på fat. Var lite besviken då jag verkligen gillade den under SBWF...

  SvaraRadera
 3. God på flaska, men på fat var den fantastisk!

  SvaraRadera
 4. I’ve tasted this tonight, 14 years in my cellar! Whoa what an awesome taste, coffee and stout, the best combo ever

  SvaraRadera