2008-11-07

Rhenania Alt

Det här kan bli lokalpatriotiskt känsligt. Under mitten av artonhundratalet kom pilsnern och lagern från de sydligaste delarna av dåvarande Tyskland och sopade banan med de gamla lokala ölen. Ungefär som de skulle komma att göra under århundradets slut i Sverige. En del lokala bryggerier och skrån försökte anlägga moteld.

Bland de få som i någon mån lyckades var de i Köln och Düsseldorf där man lyckades få fram renare, klara öl som faktiskt har överlevt till våra dagar. Jag pratar givetvis om Kölsch och Alt(bier) respektive.

Under åren har en viss lokalpatriotism byggts upp kring dessa kvarvarande överjästa lager-efterliknande ölen och dess städer. Så man kan komma att betraktas med viss skepsis om man beställer fel öl i fel stad.

Ett av de roligaste ölskämten (1 april?) var för några år sedan då kåren vid universitetet i Köln erbjöd sina studenter att klistra över tangentbordets ALT-tangent med ett KÖLSCH-klistermärke. Tyvärr verkar ingen sparat information om detta på nätet.

Men nu handlar det om Rhenania Alt, en alt på 4,8% från Krombacher.

Färgen är djupt bärnsten, vätskan klar. Skummet är beige, kompakt och två fingrar högt. En hel del skumrester.

Doften är väldigt maltig. Buljong, knäckebröd. Rikgtigt inbjudande, och påminner om en bra pale ale.

Smaken är frisk med mycket malt, aningen jordig och väldigt fyllig. Lite buljong och kött. Medelbitter eftersmak med pumpernickel och mineraler (jod). Persikogodis och fin bitterhet i slutet.

Kolsyran är lätt, bubblorna medelstora. Vätskan är len och samtidigt rätt lätt.

En bra öl, helt i min smak! Betyg: 4,35. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment.

2 kommentarer:

  1. Visst är det en underbart god öl. Men jag måste säga att jag har svårt att riktigt kunna förklar skillnaden mellan Münchner Dunkel och Alt i smakmässiga termer istället för bryggtekniska. De är väldigt lika varandra, enligt mig.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker du är väl positiv rörandes denna altbier. Dusseldorfvarianterna är överlägsna denna plagiat. Fick själv förmånen att dricka Uerige Alt på plats och har upplevelsen som en av de stora.

    SvaraRadera