2008-11-11

Smakernas gungbräda


När jag för... 14 år sedan läste teoretisk filosofi så kom ett exempel upp där man liknade satser om verkligheten som en gungbräda: Ju mer precis man är i en beskrivning, ju större är risken att ha fel.

Igår, när jag hällt upp en ovanligt välskummande Dale's Pale Ale fick jag i min hand en halväten påse Hula Hoops med ost och lök-smak.

Och då drabbades jag av vetenskaplig inspiration och formulerade satsen om smakkombinationer: Ju mer mat eller dryck smakar, ju större är risken att smakerna skär sig med varandra.

De där två passade verkligen inte ihop: Chipsringarna blev sött unkna och metalliskt syrliga samtidigt som ölen blev fadd och jolmig.

Så nu väntar jag bara på ett nobelpris i fysik. Eller är det för sent för det i år?

18 kommentarer:

 1. Jag håller med, det är jätte knepigt att kombinera smakrika öl med smakrika ätbara ting. Det är väl inget sammanträffande att vete öl rekommenderas till en väldig massa maträtter, inte för att vete öl inte smakar något men det smakar ju inte mängder jämfört med öl med enorma mängder malt och humle.. Jag försöker ofta kombinera ost och öl och det är betydligt svårare än vad man tror men lyckades nyligen med en underbar kombination av double bastard ale och whiskeycheddar (skapade en helt underbar eftersmak av nougat och chocklad tryffel)

  SvaraRadera
 2. Många påstår ju att rätt beska öl typ IPA passar utmärkt med stark mat. Utgör den kombinationen i sådant fall ett undantag?

  SvaraRadera
 3. Jag tror det helt enkelt var något smakämne i chipsen som krockade med humlen.

  SvaraRadera
 4. gg: Det beror på vad du menar med passar med. Humlebeska förstärker eventuell hetta från chili i maten, medan sötman i t.ex. veteöl dämpar den.
  andersand: Jag har hållit i en del öl och ostprovningar, och där är ett par kombinationer som har varit extra bra. Först och främst så passar en väldigt chokladig stout som Young's Double Chocolate Stout utmärkt till de flesta ostar, men framför allt till en krämig gorgonzola med bra sälta. Sen passar en rumstempererad Brooklyn Lager mycket bra med Roquefort-ost, då beskan och sötman i ölen balanserar sältan och krämigheten i osten bra. Till sist så passar en IPA med bra bett mycket bra till en riktig farmhouse cheddar med bra syra och gräsighet i smaken.

  SvaraRadera
 5. tomas: jag såg brooklyn/roquefort kombinationen på nätet (nog skrivet av dig..) och provade här om dagen. Tyckte det var ok men inte wow på något vis.. och ja, de båda var rumstempererade. Tycker doublechocolate stouten är något tråkig i sig men ska testa den med gorgonzola nästa gång jag blir ost sugen. Tack för tipset.

  SvaraRadera
 6. andersand: Ja, det var förmodligen jag som hade skrivit det. Det var ju framför allt beskan och maltigheten som gjorde att kombinationen passade, så även andra liknande öl borde passa. Man skulle ju kunna prova med en bra DIPA, men jag tror att man får akta sig så att ölen inte tar över för mycket. Vad gäller Double Chocolate Stout, så kan jag hålla med. Dock så är chokladsmaken i den rätt för att passa med ost, framför allt krämigare ostar. Även Rogues bör passa bra, men den har jag inte provat till ost än så jag kan inte garantera det.

  SvaraRadera
 7. tomas: ah, jag gjorde ett snabbtest med Stones Ruination DIPA och roquefort lite efter brooklyn lagern och det var väl inget att hurra för direkt (dipa'n kunde inte bli bättre ändå..) jag får ta tummen ur röven och gå med i malte så får du ta och hålla någon rolig ost och ölprovning.. Vet att ni har kört sådana förr men ost och öl är ju aldrig fel (nästan aldrig) så det händer kanske igen?

  SvaraRadera
 8. Ja, vi var ju över 60 personer nu på senaste öl och ostprovningen i slutet på augusti, så det är väl ganska troligt. Förmodligen kommer ingen under 2009, då vi ju bara kör 4 provningar per år och har en massa andra idéer vi vill klämma in. 2010 är det nog ganska troligt att nästa kommer.

  Vad gäller Roquefort/DIPA-kombinationen så tror jag att maltsötman är viktigare än beskan. Sikta alltså på en maltig DIPA eller IPA som inte är för mycket humlebomb. Hmmm... det är kanske något för nästa öl/ost-provning...

  SvaraRadera
 9. Michel Jamais, sommelier, som höll i ölskola 1 på Sthlm Beer och som skrivit flera böcker om mat och mat med öl osv, han sa på sin föreläsning hur "fel" det skulle vara med en humlekraftig IPA till stark kryddmat som thai. Jag var för feg för att höja min röst och protestera. Enligt honom är det perfekt med ljust blask som tex Singha. Konstigt att en sommelier kan tycka så, eller det är väl som med allt annat - smaken är som baken!

  SvaraRadera
 10. Jag är öl-tok och arbetar med ost hos en grossist. Det tråkiga är att jag inte riktigt hittat det fantastiska med öl/ost. Jag gillar inte blåmögel så där försvinner ju många möjligheter. Däremot tycker jag lagrad svensk hårdost passar med t ex bitter ales. En annan mycket bra hårdost är Rembrandt. Skär direkt med kniv och drick kanske en mörk belgisk ale till. Kanon!
  Vitmögel då?
  Vad dricker man till Brieosten?

  SvaraRadera
 11. Någonting som verkligen krockar är sushi (wasabi?) och öl. Jag skulle dricka den annars så goda Fullers ESB någon timme efter att jag hade käkat en sushi. Helt odrickbart!

  SvaraRadera
 12. Olof! Vad är det du säger?
  Jag har inte upptäckt någon maträtt som passar så bra till öl som just sushi! Iofs är det ljus lager som gäller, inte ESB som du säger. Har inte provat något välhumlat, men just en vanlig pilsner till sushin - oh så gott! Tror det blir perfekt ihop med det salta i sojan och starka i wasabin..

  SvaraRadera
 13. Zeke:

  Det var länge sedan jag drack en lager till sushin (blir oftast bubbelvatten), men jag får väl prova igen snart för att se om jag kan revidera mitt tyckande.

  Ljus lager tillsammans med hemlagad pizza gjord på västerbottensost, kalamataoliver, färska champinioner, tomater och vitlök är annars en riktig höjdare.

  SvaraRadera
 14. Nån som vet om det finns nåt öl som passar till dadlar? Köpte precis ett paket fina dadlar, av ren slump. Kan det funka med nån öl till dessa.

  SvaraRadera
 15. >Simon

  Den milda, söta smaken hos färska dadlar tycker jag fungerar riktigt bra tillsammans med belgiska dark ales, t ex Trois Pistoles. Engelska barley wines och annat som beskrivs med smakerna "torkade frukter" borde också passa.

  SvaraRadera
 16. Där finns en annan sak som engelska barley wines passar riktigt bra till, och det är gräddkola. Det ska vara en knäckig, kolaaktig barley wine som t.ex. Thomas Hardy Ale, och en riktigt gräddig kola eller engelsk toffee.

  SvaraRadera