2008-11-15

Westmalle Tripel

En "livlig" öl: När jag öppnade flaskan skummade det riktigt rejält om den, såpass att en del av innehållet skummade ut. Ofta ett tecken på att något gått fel, men de här flaskjästa belgarna kan bete sig så även när de mår bra.

Westmalle Trappist Tripel är en tripel, en belgisk ale brygd med tre gånger så mycket malt som i "grundtypen" enkel. Generellt kan man säga att en tripel har utvecklats till att bli en ljus, stark (8-12%) ale med en komplex - men inte tung - smak. Under bryggningen tillsätts rätt stora mängder socker för att få upp alkoholhalten vilket också får smaken att bli mildare. Bryggeriet är Westmalle, alkoholhalten 9,5%.

Färgen är gul-orange, vätskan är grumlig. Det stora vita skummet sjunker långsamt till ett tjockt lock, lämnandes en en del skumrester på glaset.

Den starka doften är jästig och mycket söt. Fruktiga sura toner av äpplen och ananas. Jag noterade lite alkohol och marsipan.

Smaken är söt med nötter och exotiska frukter. Lite citrus-syrlig-bittra toner och en mild jästig smak. Komplexa toner av deg, limeskal, aprikoser och plommon. Lite alkohol i eftersmaken liksom exotisk frukt, mer deg och bittra örter.

Kolsyran är mild, små bubblor. Vätskan är len och kladdig i munnen.

Tja. En bra tripel, men jag har ärligt talat svårt att känna mig speciellt engagerad i den här. Betyg: 3,45. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar