2008-11-22

Sigtuna Midvinternattens Mörker

Jag gillar namnet. Midvinternattens Mörker. Låter som punkbandet Totalt Jävla Mörker. Det är vinter det. Och attityd.

Ölen har tagits fram av Wicked Wine och Stefan Gustavsson, den bryggs av Sigtuna Brygghus. Stilen? Jag glodde lite på BJCP Guidelines, och nog är "Christmas/Winter Specialty Spiced Beer" det som kommer närmast. Det är en kryddad ale på 6,2%. Enligt ettiketterna är kryddorna muskot, kanel, pommerans, kryddnejlika och kardemumma.

Vätskan är svart; det två fingrar höga skummet är brunt. En hel del skumrester på glaset.

Doften är kryddig och söt med lite vassa bittra toner och rökt malt. Sura toner av klor. Lite konstgjord och kemisk.

Smaken är torr och lätt rökt med viss bitterhet och massor av kryddor (gissningar: kanel, nejlikor, ingefära, pommerans). Tunn kropp. Fenoliska smaker av färg och tjära. Massor av ren bitterhet. Eftersmaken är kryddigt bitter med smak av smör, apelsiner och lättrökt malt.

Kolsyran är mild, vätskan tunn.

Jag vet inte riktigt. Den här var konstig, jag undrar om den här verkligen är menad att smaka som den här flaskan gör. Massor av starka smaker som inte hänger ihop. Jag har upplevt ungefär samma sak från det här bryggeriet förut, Sigtuna har en historia av öl med kemiska bismaker.

Betyget blev 2,7, till stor del räddad av fint utseende. Tillgänglihet: Systembolegets julsortiment.

Senare tillägg: Den sista slurken fick mig att tänka "En valhänt kopia av Underlig Jul"

8 kommentarer:

 1. Borde vara ett minuspoäng för den fulaste etiketten på mycket länge. ;)

  SvaraRadera
 2. Jag har sett värre. Fast alla i butiken var sneda.

  SvaraRadera
 3. Jag har också provat den här ölen och smakerna spretar lite väl mycket men det borde lösa sig med lite lagring. Kanske räcker en månads lagring så den är smaskens till jul?

  SvaraRadera
 4. Jag tyckte inte den grundade på något direkt, kände bara kryddor.

  SvaraRadera
 5. Jag kommer köpa ett par till jul, mest för att jag saknar Underlig Jul och det här är så nära det blir. Men jag håller med om att det mest var kryddor och ingen kŕopp.

  SvaraRadera
 6. Jag har ännu inte hittat något riktigt bra öl från Sigtuna Brygghus. Alla har smakat som mindra bra hembryggda öl tycker jag. Konstigt att inte Håkan L är mer kritisk, han som har så stor kunskap/erfarenhet. Jag drar mig för att köpa deras öl med den erfarenhet jag har av dom.

  SvaraRadera
 7. Midvinternattens mörker var inte god. Julöl ska visserligen smaka mycket men den här smakade för mycket och helt åt helsike fel. Synd. Jag kunde inte ens dricka ur flaskan utan hällde ut innehållet efter två klunkar. Synd och skam. Jag gillar Sigtuna Bryggeri annars trots att deras öl är väldigt ojämna. Humle Hildas alt-bier t.e.x är väldigt god..ibland liksom deras övriga ölsorter.

  SvaraRadera
 8. Hej!
  Hittade hit när jag googlade på Midvinternattens Mörker. Jag tycker ölen var suuuverän!
  Kanske var det för att jag drack den just i midvinternattens mörker, ute, vid en brasa, i ett tennstop, temperaturen var -5 gr och den värmde långt in i själen. :D Kanske lite mkt "macho-faktor"...eller tönt...fritt för tolkningar... God var den i alla fall och jag hoppas att jag hinner köpa några till innan de tar slut på Bolaget.

  SvaraRadera