2012-12-31

Carnegie Special 175th Anniversary Porter - igen


Jag är inte mycket för ”allmänna traditioner”, hur man förväntas fira traditionella högtider och sådär.

Men en tradition har vi i alla fall skaffat här hemma: På nyårsafton är det plankstek och Carnegie Special 175th Anniversary Porter som gäller. Jag köpte 10 flaskor som ska avnjutas under kommande nyårsaftnar.

En av de främsta anledningarna är att jag aldrig följt ett lagrensbart öl genom åren. Och få öl är mer mer lämpade än den här.

Så hur är den nu ungefär 1½ år efter buteljeringen?

Det som slår mig mest är att vaniljtonerna som var tydliga förra året nu är väldigt nedtonade.

I stället har det tillkommit en rödvinston. Jag är inte kunnig inom de röda vinernas område, men det känns syrligt, lätt och friskt. Ungt. Det gifter sig ganska bra med portersyrligheten och de mörka chokladtonerna. Dock är alkoholen fortfarande rätt så rå och framfusig.

Men det känns lite konstigt att dricka den här typen av öl på den här flaskan när den är filtrerad.

Jag har fortfarande inte recenserat den här ordentligt. Det får väl vara. Men jag återkommer med mer information om processen om ett år.


3 kommentarer:

 1. Jag har en Monty Python Holy (Gr)Ail
  Med bäst före datum 2004
  Tror Du man kan dricka den?
  Tack för en trevlig blogg!
  /Per

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Per,

   Troligen inte, den är nog lite för svag för att ha utvecklats bra.

   Det finns dock bara ett sätt att testa: Öppna och drick.

   Radera
 2. Ja, det är väl det jag får göra.
  Tack för svaret!
  /Per

  SvaraRadera