2012-12-07

Indslev Spelt Bock

Nästa flaska ur Indslev Bryggeris mixlåda med veteöl blir Spelt Bock, en öl bryggd med fyra sorters sädesslag på 7 %. Den är kategoriserad som en vetebock på Beer Advocate, men jag är lite tveksam hur den ska kategoriseras.

Färgen är väldigt mörkt brun (90 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är brunt och kompakt, det sjunker långsamt utan att lämna några rester på glaset.

Doften är väldigt kexig. Inga uppenbara vete-toner, men väl väldigt tydliga dofter av mörkt rågbröd. Choklad och lite blöt papp (som dock inte känns som någon felsmak).

Smaken är balanserad och väl sammanhållen. Det är gott om rostade toner och en ren beska. Aningar av träkol och bränt trä. Medel till stor kropp. Eftersmaken har en något kemisk/metallisk eftersmak i bakgrunden. Lite alkohol, åländskt svartbröd och knäckebröd. Avslutningen är aningen kladdig i smaken och något söt.

Kolsyran är medelkraftig, de få medelstora bubblorna är skarpa. Vätskan är något tunn.

Nå. En annorlunda, mörk och amerikansk tolkning av vetebock-konceptet. Inte speciellt mycket vete, ej heller bock-maltig. Inget fel på den, men jag skulle nog inte köpa en flaska till.

Betyg: 3. Tillgänglighet: Systemlagets exklusiva lansering september 2012 (lagerstatus). Pris: 26:00 (medelpris för 5 flaskor i mixpacket). Bäst före: 16.10.2013.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar