2012-12-22

Rapport från porterprovningen

Odrickbart skyltexemplar.
I eftermiddags höll jag en ölprovning på De Klomp för drygt 30 helguppladdande gäster. Temat var ”porter” och jag hade lovat ett historiskt perspektiv på ölen.

Detta dracks:
 1. Duchesse de Bourgogne. Skulle det inte vara en porterprovning? Varför då börja med en flamländsk brunöl? Jo, därför att så långt jag kunnat läsa mig till så är den här (brun, brett-jäst, fatlagrad, ny och gammal öl blandad) så när man idag kan komma en porter som den kan ha smakat i London kring 1800. Den här var, trots sin färskhet, oväntat mjuk och icke-syrlig.
 2. Carnegie Porter 2012. Färsk och mjuk. En öl som inte fungerade helt bra i ett litet provningsglas. Härlig när jag senare drack den i större kvantitet.
 3. Dugges ½ Idjit!. Lagrad i källaren sedan våren 2010. Har hade syrligheten nästan tagit över ölen helt. Ytterst väl dold alkohol, men inte helt balanserad.
 4. Nøgne Ø/ Terrapin Imperial Rye Porter. Här märktes det tydligt att  vi gått upp ett steg i styrka. Lite rå men ändå oerhört balanserad.
 5. Ægir Lynchburg Natt. Fatlagrad på Jack Daniels-fat. Ytterst söt på ett runt sätt, mycket honung och lite dill, någon nämnde räkost som association. 
 6. Mikkeller Hot Rod Chili (Habanero) Porter. När man gör en chili-öl ställs man inför ett val: Ska den bli fruktig eller het i första hand? Mikkel har i den här, en av flera chili-öl som kommit i år, klart valt den fruktiga vägen. Paprika och grillmarinad var ord som jag nämnde.
Den avslutande handuppräckningen vanns med stor marginal av Ægir Lynchburg Natt Nøgne Ø/ Terrapin Imperial Rye Porter. Någon påpekade också en sak jag inte insett: Det var inte en enda engelsk porter med!

Kommande provningar:
 • 29 december: Lyxig nyårsprovning med Petter. Dyra stora flaskor kommer att öppnas. Kommer att kosta 300 kr.
 • 5 januari: Nyhetsprovning med Bobo. Garanterat spretig, låter han hälsa.

8 kommentarer:

 1. hej, vad tror du om att dricka carnegie till knäckebröd med julskinka och senap? har en flaska från 2010 som jag funderar på att ta fram när julskinkan blir klar imorgon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter kanonfint, tycker iallafall jag.

   Radera
  2. Det kan inte gå fel. Fast jag skulle ta en nyare flaska till det och spara den äldre till efterrätterna.

   Radera
  3. hallå, det blev carnegie ´10 och julskinkepremiär. jo, kanske borde jag ha haft carnegien till annat, men det dumma var att det var den enda carnegien jag hade hemma. måste bli bättre på att köpa carnegie... hursom, det gick utmärkt ihop.

   Radera
 2. Drack precis horbeers winterporter, har inte mycket mer att säga än wow. Testat?

  SvaraRadera
 3. Bilden väcker minnen. 86-an är nog den bästa Carnegie jag druckit. -90 på SB så hade man alla årgångar från -86 och frmåt. Köpte 12 86:or och drack den sista -93.

  SvaraRadera
 4. Drack en 86:a förra veckan... :o) Trevligt utvecklad, och förvånansvärt välbehållen.

  SvaraRadera