2012-12-20

Sigtuna Equilibrium Scottish Strong Ale

Den här kom i oktober: Sigtuna Equlibrium Scottish Strong Ale. Det är Emil Lindén på Sigtuna Brygghus som tagit fram denna skotska ale på 9,2 %. 

Oväntat litet pys när jag öppnar flaskan. Det är bräddfullt med öl i flaskan. När jag häller upp möts jag av en ganska stilla brun klar vätska (70 EBC). Det lilla varmvita skummet försvinner snabbt ner till ingenting.

Den kraftiga doften är maltigt söt med tydliga toner av karamelliserat socker och rött starkvin. Söt- och bittermandel, torkade röda bär och exotisk frukt. Massor av alkohol och aningar av lösningsmedel.

Smaken är medelsöt med massor av torkad frukt (plommon, aprikoser, lite russin) och värmande alkohol. Besk-söta toner och rödvin i bakgrunden. Stor kropp. Eftersmaken är rätt så besk med mer röda frukter och bär. Avslutningen blir ganska märklig, beskan övergår i en tydligt syrlig ton. Det finns också exotisk frukt och het alkohol.

Kolsyran är medelstark, men de små bubblorna är mycket kortlivade. Vätskan är medelmjuk.

Det är något konstigt med den här: Det är i eftersmaken liksom något som tar emot. Ungefär som när man först borstar tänderna med mint-tandkräm och sedan dricker ett glas mjölk: En konstig syrlighet i munnen uppstår i kombinationen. Utan minten, men det var något åt den upplevelsen som uppstod här. Synd, för i övrigt var den trevlig.

Betyg: 2,85. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter oktober 2012 (lagersaldo). Pris: 35:10 för 330 ml. Bäst före: 2014-09-06.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar