2012-12-11

Störtebeker Choko-Porter

Porter är gott. Choklad är gott. Tysk öl brukar vara gott.

Vad kan gå fel om man blandar ihop dess koncept till en tysk choklad-porter?

Det är det jag tänkte undersöka nu.

Störtebeker Choko-Porter är just en sådan öl på 5,8 %. Den har bryggts av Störtebeker Breumanufraktur/Stralsunder Brauerei av maltsocker, choklad- och karamellmalt, humlats med Perle och smaksatts med belgisk choklad. Stamvörtstyrka 16,3°, alkoholhalt 5,8 %.

Färgen är svart (100 EBC), vätskan klar. Det tre fingrar höga skummet är ljusbrunt och det sjunker längsamt ihop utan att lämna några rester på glaset.

Doften är fullproppad med mjölkchoklad-arom. Vassa söta toner, lite rostade kakao-toner och vanilj. Den känns väldigt konstgjord.

Smaken är mycket söt. Chokladkakor och parfymerade/konstgjorda toner av smörkola och en aning muskotnöt. Lätt kropp. Sötman växer än mer i eftersmaken, det finns också en lätt beska och mer smörkola. Avslutningen? Söt. Lite anonyma kryddor och värmande alkohol.

Kolsyran är mild, de små bubblorna friska. Vätskan är lätt, på gränsen till vattnig.

Översöt och något konstgjord med överdrivna chokladsmaker. Nja. Det borde gå att kombinera ihop det här, men på ett bättre sätt. Som i Southern Tier Chokolat till exempel. Eller klassikern Young's Double Chocolate Stout.

Betyg: 2,38. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter november 2012 (lagerstatus). Pris: för 500 ml. Bäst före: 17.09.13.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar