2012-12-09

Indslev Hvede Bock

Jag hann med en öl även i går kväll. Det blev ännu en från veteöl-mixlådan från Indslev Bryggeri: Hvede Bock, en weizenbock på 8 %.

Weizenbock är ju en etablerad ölstil och jag har druckit flera sådana tidigare som Aventinus, Vitus och Brooklyn-Schneider Hopfen-Weisse. Så jag tror ungefär vad jag vill ha ut av stilen: En mörkare kraftfullare och maltigare Dunkel Weizen.

Det finns jästfällning i flaskans botten, vätskan är klar och mörkbrun (90 EBC). Det två fingrar höga kompakta skummet är brunt, det lämnar inga rester efter sig.

Doften är tydligt rostad och besk. Choklad och nötter. Påminner mer om en amerikansk porter än något annat.

Smaken är besk med lite inledande vete-jäst-fenoler. Den är ordentligt rostad med röda torkade bär. Medelstor kropp. Eftersmaken har mer av röda bär, en växande ren beska och lite nötter och alkohol. Beskt rostat slut, utan några spår av vete-smaker.

Små lätta bubblor bildar en medelstor kolsyra. Vätskan är lätt och något torr.

En rätt god öl, men det är tydligt att Indsev inte tittar så mycket på andra öl i samma stil eller några stildefinitioner. I stutet är det ju frågan om det är gott eller inte som är det viktigaste, men jag blir trots det lite förvirrad och besviken när jag får något helt annat än det jag förväntat mig.

Betyg: 3,15. Tillgänglighet: Systemlagets exklusiva lansering september 2012 (lagerstatus). Pris: 26:00 (medelpris för 5 flaskor i mixpacket). Bäst före: 08.11.2013.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar