2012-12-02

Djævlebryg Schopenhauers Vilje

En lite annorlunda arbetsgång: Först ha med en öl på en provning, sedan recensera den.

Under denna provning tyckte jag att Schopenhauers Vilje från danska Bryggeriet Djævlebryg var lite obalanserad och platt. Men det var då det. Det är ett mellanting mellan en brittisk och en amerikansk pale ale, en ”humlet ale” som de själva kallar den. Alkoholhalt: 6,5 %. Fysiskt är det Indslev Bryghus som gjort den.

Det varmvita skummet är två fingrar högt, det sjunker mycket långsamt och lämnar lite rester på glaset. Den klara vätskan är mässingsfärgad. Det finns lite jäst på flaskans botten.

Doften är något kemisk med toner av gröna äpplen, honung, toffee och beska örter. Medelstor beska. Söta toner av deg och en liten aning ljus rom.

Smaken startar med en mild men ändå tydlig ton av trä. Gröna äpplen, billig smörkola och aningar av lösningsmedel. Beskan är medelstor. Lite blommor och hö. Medelstor kropp. Eftersmaken är (kladdigt) söt med frukt och gröna blommor. Aningar av källare och äpplen. Avslutningen är kemisk och halvbesk.

Kolsyran är lätt, bubblorna små och mjuka. Vätskan är något kladdig.

En ganska udda öl med en hel hög av smaker som nog skulle funka var och en för sig, men tillsammans blir det bara kantigt och inte speciellt gott.

Eller så är det bara ytterligare en öl som fått stå för länge i mitt skafferi. :-(

Betyg: 2,3. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter september 2012 (tillgänglighet). Pris: 44:90 för 500 ml. Bäst före: 28. 05. 2013.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar