2012-12-18

Nørrebro La Granja Stout


Nu blir det gammal öl igen: La Granja Stout från Nørrebro Bryghus. En milk stout på 7,5 % där man efter bryggningen tillsatt kalldraget kaffe.  Den bryggdes i slutet av oktober 2010 och är framstämplad två år. Alltså för gammal, strikt talat.

Å ena sidan borde en stout på 7,5 % inte ha några problem med två år. Å andra sidan… kaffe. Kaffe oxiderar rätt fort och kan kanske ge en del problematiska smaker.

Det är väl bara att öppna och se vad som hänt. Och fundera över varför jag inte tagit något foto av flaskan? Ni får en bild av en growler i stället.

Det pyser mycket lätt när flaskan öppnas. Ölen är mörkt brun (80 EBC) och klar. Det två fingrar höga skummet är varmt brunt och kompakt. Det sjunker sakta utan allt lämna några rester på glaset.

Doften är mjukt söt med närmast övertydliga toner av kaffekarameller, inkluderande en lätt syrlig beska. Lite vanilj, toffee och en hel del mjölkchoklad-kaka.

Den första smaken är besk. Inte som humle utan mer som kaffe som fått stå och kallna på tok för länge. Det finns dock en ren humlebeska också, liksom en värmande alkoholton. Aningar av fin vanilj och choklad. Lätt kropp. Eftersmaken har en växande beska med en del metall, gammalt kaffe och lite rostad malt-syrlighet. Den är rätt kort och lämnar plats för ett slut med en mjukare behagligare kaffesmak.

Kolsyran är medelstark, de medelstora bubblorna friska men också rätt kortlivade. Vätskan är lätt.

Nå, det här var inget att tveka om: Kaffet tålde inte alls den tvååriga lagringen, utan kändes bara gammal och bitter. Och den verkar ha tagit med sig kroppen också. Jag provade den här på en ölprovning vintern 2010 (länk), men jag noterade tyvärr inte vad jag tyckte om den då. Troligen var den mycket bättre då.

Betyg:  2,7. Tillgänglighet/pris: Okänd. Kanske köpt i Danmark? Bäst före: 261012.

2 kommentarer:

  1. Ah, är det kaffet som gör att den är så trist efter utsatt datum? Jag uppfattade inte vad som hänt utan trodde bara ölen var just så tråkig som jag upplevde den. Är det samma sak med andra Stout som har mycket kaffe (Speedway stout, Founders Breakfast Stout, Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel osv?). Då har jag mycket drickande att göra innan de blir gamla...

    SvaraRadera
  2. Drack en riktigt schyst flaska av den här i somras, inköpt i maj på norrebro bryghus. Grym kaffearom och fint fyllig stout då!

    SvaraRadera