2012-12-10

Cerveza Aguila

Systembolaget ville ha en ”lager flaska internationell (..-5,9%), T2, 300.000 l, Kina, Sydamerika, m.fl. flaska 330 ml” för sitt fasta sortiment oktober 2012.

Och urvalsprocessen gav Cerveza Aguila från colombianska Cervecería De Barranquilla, en råfruktslager bryggd med majs och ris på 4 %. Jag hade faktiskt gissat att en kinesisk öl, skulle kommit in, men men.

Färgen är halmgul (5 EBC), vätskan klar. Det fingertjocka luftiga skummet sjunker snabbt ner till ett tunt lock utan att lämna några rester på glaset.

Doften är mycket, mycket lätt. Lite blött papper, lite kryddor (kardemumma?).

Smaken är väldigt lätt även den. Viss sötma, lite papper och pappersmassa. Försiktig anonym beska i bakgrunden. Lätt, nästan obefintlig kropp. Aningar av mjöl och smör i eftersmaken liksom syrlig-beska toner. Alla smaker är svaga.

Kolsyran är kraftig, massor av kortlivade bubblor. Vätskan är rätt blaskig, men med tanke på stil och styrka trots allt okej.

Jag har en del yngre bekanta som inte är ölnördar, och de gillar den här: Den är lätt och frisk i smaken när den är kall, den är inte speciellt dyr och det är lite kul att den kommer från Colombia. Själv tycker jag att den är som den här typen av öl ska vara, fast pappret i smak och doft stör mig. Fast det är klart, jag har druckit mycket värre öl av den här typen. 

Betyg: 2,58. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan oktober 2012. Pris: 11:90 för 330 ml. Bäst före: 16JUN13.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar