2012-12-05

Det lilla köksbryggeriet

Bild: Det lilla köksbryggeriet.
Ambitionen är att få fler att fatta hur kul det är att börja brygga och framförallt hur relativt enkelt det är att göra god öl. Fler borde testa helt enkelt.
Orden kommer från Mikael Zetterber, som driver företaget Det lilla köksbryggeriet.

Deras produkt är ett par färdiga paket för att sätta igång och helmalts extrakt-brygga hemma i mindre skala. I paketet ingår en glas-damejan på 5 liter och malt/jäst/humle för 4 liter öl. Till det lite tillbehör som kapsyler, termometer och jäsrör. Med mera.

Satsen finns i två varianter, dels för en brown ale Brrrr! och en amerikansk pale ale Mmmm!. Sedan kan man köpa till ytterligare råvarusatser.

En bra produktidé som kanske sänker tröskeln en aning för de nyfikna.  Fast jag skulle nog (som teoretiker) vilja ha en hydrometer också.

Hm, hade inte Nøgne Ø något liknande för en tid sedan?

10 kommentarer:

 1. Sven-David Svensson5 december 2012 kl. 15:33

  Efter att ha gått en hembryggrkurs i SHBF:s regi så har fått blodad tand på att börja brygga öl. Det Lilla Köksbryggeriet dök upp bland reklamen på min webbmail.Deras koncept passar mig perfekt eftersom jag bara är intreserad av att brygga små volymer. Det enda jag sakanar är som du skrev i ditt blogginlägg en hydrometer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast den detaljen har ju såväl Humlegården som Maltmagnus och alla hembyggarbutiker har, så det är lätt ordnat.

   Radera
 2. Inte helmalts bryggning utan extrakt bryggning om man använder deras recept och utrustning. En bra idé är det iallafall.

  SvaraRadera
 3. Här hittar du Nøgne Ø's kit:
  http://www.nogne-o-shop.no/categories/brew-kit

  SvaraRadera
 4. Brooklyn brew shop var före nøgne, sen fanns det säkert någon som var före dem. Jag har gått från brooklyns kit till malt magnus och humlegårdens sortiment. Passar bra för nybörjaren som vill testa utan att engagera sig allt för mycket i processen eller lägga mycket tid. Kan rekommendera att testa dessa kit, följ bara instruktionerna noga.

  SvaraRadera
 5. 4 liter känns som en nästan omöjligt liten mängd; ju mindre mängd desto mindre är ju marginalerna för fel och misstag... Jag säger inte att det är en dålig idé, men jag är skeptisk till så små mängder.

  SvaraRadera
 6. Nøgne Ø levererar inte till Sverige. Försökte beställa deras första kit.

  SvaraRadera
 7. Sven-David Svensson6 december 2012 kl. 08:16

  Personligen så tycker jag att den enda nackdelen med Det lilla Köksbryggeriet är att de använder spraymalt. Jag har varit i kontkt med dem och fått till svar är att det förkorta bryggtiden. Många nybörjare tycker att det tar lång tid att brygga öl.Min förhoppning är att de kommer att satsa på krossad helmalt istället.

  SvaraRadera
 8. Nej - det håller jag inte med om. Om det är ett nybörjarkit så är helmaltsbryggning helt fel ställe att börja på. Här gör man ju dessutom en delmäskning och redan det är nog i överkant egentligen men eftersom de har förenklat processen så pass så är det väl ok..

  Vid första bryggningen behöver man lära sig och förstå vikten av extrem renlighet och noggrannhet. Om man dessutom vill brygga ett gott öl ska man se till att hålla temperaturen på rätt nivå - det är mycket viktigare än att utesluta spraymalten.


  SvaraRadera