2012-12-13

Pilsnergubbarna Bogesund 1788

Reservation: Den här ölen recenserades en månad efter att bäst-före passerats. Det berodde på att jag läst datummärkningen fel och trodde att den höll sig till november 2013.

Nästa öl från Pilsnergubbarna blir deras rödaktiga wienerlager Bogesund 1788 med underrubriken Den Röde Hanen. Alkoholhalt 5,2 %.

Den bryggs av Pivovar Vysoký Chlumec, som själva säljer den som Demon.

Den här drack jag också under sommaren 2008, tror den bryggdes av ett annat bryggeri då. Jag var inte speciellt imponerad, tyckte den luktade lite surt, var överkolsyrad och så gav jag 2,83 i betyg (länk till recension).

Färgen är ljust brunröd (30 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och kompakt och sjunker långsamt lämnades en hel del rester på glaset.

Doften är inte speciellt stark, men det som står ut är beskan. Röda malt-toner, lite blommig humle och lite nötter.

Smaken är något torr. Lättrostade toner av nötter och grillat kött. Aningar av karamell och toffee, torkade aprikoser och persikor. Lätt beska, medelstor kropp. Eftersmaken har en del ren sötma, men också lite störande gröna äpplen och en metallisk ton i beskan. Avslutningen är balanserat besk-söt.

Kolsyran är kraftig och frisk, bubblorna medelstora. Vätskan är medelmjuk.

Tja, hade det inte varit för de där små konstigheterna i eftersmaken hade det här varit en helt okej röd tjeckisk lager.

Betyg: 2,98. Tillgänglighet: Systembolagets lokala sortiment i närheten av Ulricehamn, samt som en del i Pilsnergubbarnas tjeckiska mixlåda Pris: 20:90 för 500 ml (enstaka flaska) eller 29:80 (del i mixlåda om 12 20 flaskor). Bäst före: 03.11.12.

2008.

2 kommentarer:

 1. Sven-David Svensson14 december 2012 kl. 17:21

  Det är bra att du talar om att ölen som du provar har passerat bäst före datum. Jag har själv upptäckt att ölen får en överdriven beska när de börjar närmar sig bäst föredatum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu upptäckte jag datumet först när recensionen var klar, så den får vara kvar. Ölen kändes inte heller uppenbart trött eller skadad, och gick i linje med andra recensenter dessutom.

   Radera