2012-12-04

Indslev Hvede I.P.A.

Jag har speciellt dåligt samvete för att jag inte lyckats recensera två ”serier” med öl som ligger i skafferiet. Båda är av den typ som generellt håller sig dåligt; veteöl och tjeckisk pilsner.

Men det är bara att försöka så gott det går.

Först ut av veteölen som i höstas kom som en del av ett fempack från Indslev Bryggeri är en stil man inte stöter på så ofta: En amerikansk vete-IPA i form av Hvede I.P.A (Indslev Pale Ale). på 5,5 %.

Färgen är guld (8 EBC). Trots att det finns en del jäst på flaskans botten är det inga större problem att hälla upp den och få en klar vätska. Det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt, det sjunker ner rätt fort utan att lämna några rester på glaset.

Doften är en tydlig syrlig-fenolisk veteöls-ton. Lite amerikansk citrus i bakgrunden, liksom en småvass sötma och en ren beska. Aningar av mogna öpplen, apelsiner, vetedeg, kryddnejlikor och fruktgodis. det är en väldig blandning av intryck, men det fungerar.

Smaken börjar beskt. Sedan kommer eleganta kryddiga vetetoner som dock försvinner iväg igen och lämnar plats till en ren sötma, fruktiga toner och en balanserad tydlig beska. Medelstor kropp. Eftersmaken är medelsöt och balanserad med smaker av inlagd frukt, frisk beska och lite kryddighet. Den långa behagliga avslutningen har lite alkohol och än mer beska.

Kolsyran är frisk med en massa småvassa bubblor. Vätskan är medelmjuk.

Jag var i ärlighetens namn rätt skeptisk till konceptet vete-IPA, men det funkar faktiskt. Den ganska så kraftiga sötman balanseras fint av kryddigheten och beskan.

Betyg: 3,85. Tillgänglighet: Systemlagets exklusiva lansering september 2012 (lagerstatus). Pris: 26:00 (medelpris för 5 flaskor i mixpacket). Bäst före: 09.08.2013.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar