2013-01-01

Systembolagets nyheter januari 1995


Åter dags att kasta sig ner i arkivet: Den här gången fick det bli Varunytt, januari 1995.

Det var under den här tiden som Systembolaget tog in allt som offererades till dem, vilket märktes dels att det året runt (även i januari och juli) släpptes nya produkter varje måndag. Men också att de tog in produkter som man inte sett där varken före eller efter, som tysk lågbudgetvodka eller en billig Bailey's-kopia från Frankrike.

En annan egenhet var att öl inte listades med sin alkoholhalt, bara att det var en öl över eller under 4,5 %. Märkligt, ”starköl av mellanölstyp” och dess skatteklass hade väl försvunnit under det årsskiftet?
  • Mårten Trotzig's öl, Sofiero, Sverige, 500 ml, 19:80 (med pant)
    En ljus lager som inspirerats av 1600-talets sätt att blanda ingefära i det färdiga ölet. Jag har klara minnen av att ha druckit den här, och att den inte var speciellt god.
  • Piast Full Light, Browary Dolnośląskie Piast, Polen, 500 ml, 18:40
    En polsk light-lager bryggt med socker. 46.800 flaskor köptes in. Vad jag kan minnas köpte jag ingen av dem.
  • Primus Pils, Brouverij Haacht, Belgien, 250 ml, 11:30
    Minns ni de låga ölflaskorna med stor öppning? De var egentligen engelska gräddflaskor och populära att göra i brunt glas och hälla öl i under den här tiden, några av er minns nog den trevliga engelska Ruddles Country. I övrigt minns jag inte att jag såg till någon av de 78.000 inköpta flaskorna. 
  • Tsingtao Beer, Tsingtao Brewery, Kina, 330 ml, 14:80
    Ett av Kinas största ölmärken som kommit och gått i sortimentet genom åren. Råfruktslagern köptes in i ett parti om 73.728 flaskor. Mitt minne av den var att det var en ren småtrist tropisk lager bland alla andra.
  • Östgöta Stark, Nordsjö Gårdsbryggeri, Sverige, 500 ml, 17:70 (med pant)
    Första ölen från det första östgötska bryggeriet sedan lång tid tillbaka. Jag provade den, liksom 3,5-ölet Östgöta Folk, flera gånger. Och redan på den tiden insåg jag att det var mer eller mindre infekterat. Nordsjö upphörde 1998, verksamheten pågick i ytterligare 3 år under namnet Götarsvik Gårdsbryggeri. Undrar vad som hände med bryggverket sedan?
  • Witbier Bière Blanche de Haech, Brouwerij Haacht, Belgien, 250 ml, 11:60
    En witbier, 39.000 flaskor köpta. Tror inte jag drack den här heller.
2 av de 3 regionala artiklarna var öl: Gamlestadens Pilsner och Skarabôrjar'n. Under övrigt var enda notisen att Kopparbergs Fat, en av den här tidens verkliga storsäljare, kom på halvlitersburk.

Den enda öl av de här som fortfarande finns i Systembolagets sortiment är Tsingtao Beer som kan beställas i lådor om 24 flaskor à 16:00.

7 kommentarer:

  1. En liten bit historia. Jag tycker att det är jättekul att du lägger upp de här små arkivtittarna lite då och då :)

    SvaraRadera
  2. Sven-David Svensson2 januari 2013 kl. 22:29

    Väldigt trevligt med lite Systembolags nostalgi. Gammelstadens pilsner samt Kopparbergs fat minns jag. Ölen från Gammelstadens bryggeri var bra men bryggeriet gick i konkurs och köptes upp av Herljunga musteri som sedemera lade ner ölbryggningen. Kopparbergs Fat var hyfsad och fanns innan Kopparbergs började att brygga blaskiga industrilager.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gamlestadens utrustning gick vidare till bryggpuben Pannrummet, som väl fotfarande använder det.

      Radera
    2. Sven-David Svensson3 januari 2013 kl. 20:51

      @ bark
      Jag vill minnas att varumärket Gammelstadens såldes till Herrljunga Cider. De bryggde deras säsongsöl Häxöl samt Julöl. Efter något år sa la de ner ölbryggningen.

      Radera
    3. Nej, Gamlestadens utrustning gick till Herrljunga. Pannrummet (som ligger i samma lokal som Gamlestadens låg) brygger och har alltid bryggt på en 200-liters utrustning.

      Radera