2012-12-11

Slottskällan Eight

Ännu en öl som jag tycker att jag redan borde ha hunnit att dricka.

För en tid sedan fick jag ett paket från Uppsala. Den innehöll två flaskor. En bör vara  så lagringsbar att jag inte kände att jag skulle dricka den direkt, den andra… inser jag nu att jag borde provat så fort jag fick den. Stilen är nämligen amerikansk svart IPA, och de tror jag inte mår speciellt bra av att bli gamla.

Jaja.

Det är den andra tredje av Slottskällans lite mer experimentella öl: IPAn Zero och Saison-varianten Seven följdes i höstas upp med denna svarta IPA på 8 % döpt till Eight.

Kommer nästa experimentöl att bli en folköls-bitter kallad π? Ingen vet, ingen vet.

Färgen är mycket svart (120 EBC), vätskan tror jag är klar. Det fingertjocka skummet sjunker sakta ner och lämnar lite rester på glaset.

Doften är mycket besk med citrus-toner, mestadels grapefrukt och citron. Rostade toner av kaffe, choklad och hårdstekt kött. Potent, men också balanserad.

Smaken är torr och besk, lite som en lättare amerikansk DIPA med massor av grapefrukt och citronskal. Lite salta toner av grillat kött och lakrits. Mycket väldold alkohol. Kroppen är överraskande lätt. Eftersmaken är balanserad med färska beska toner, lime, pomerans och saltlakrits. Den långa eftersmaken är besk och frisk.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna kortlivade, vätskan är medelmjuk och ganska lätt.

Trots att det på etiketten står att ”[…] vi har valt att göra vår Black IPA som en stout med massor av humle […]” så tycker jag att den här är mer av en rejäl IPA där de brända tonerna snarare lyfter fram beskan än står i vägen för den. Tillsammans med S:t Eriks Svart IPA den bästa svenska i stilen jag träffat på.

Betyg: 3,83. Tillgänglighet: Lokal vara i Uppsala, beställningsbar i hela landet. Pris: 27:50 för 330 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 130911.

5 kommentarer:

 1. Man får väl säga att detta är den tredje av Slottskällans lite mer "experimentella", åtminstone den tredje i sifferserien. Förutom Seven har ju även Zero släppts.

  SvaraRadera
 2. Jag gillade den här mer än jag trodde jag skulle. Tyckte smaken gick åt svartvinbärshållet, eller kanske svartvinbärsgodis.. tror smaken påminde om nåt jag knaprat på i barndomen. Överraskande god öl!

  SvaraRadera
 3. Att kalla ett öl π låter irrationellt.

  SvaraRadera
 4. Ja men då slipper man bråk.

  SvaraRadera