2012-12-25

Falcon Tipp Tapp

Årets nyhet i Carlsberg Sveriges julölssortiment verkar också ha blivit en storsäljare: Falcon Tipp Tapp heter den, det är en wienerlager på 4,5 % som de själva beskriver såhär:

[…] årets nya stjärna är Falcon Tipp Tapp. Ett härligt jul- och vinteröl som passar lika bra att avnjutas som aperitif som till julmaten. Falcon Tipp Tapp är en frisk mörk lager, torrhumlad med Simcoe, vilket ger en gemytlig doft av barrträd och en nypa grankåda i eftersmaken.

Att brygga öl till jul är en tradition som har bevarats i århundranden och varje år tillverkar de flesta svenska bryggerier särskilda ölsorter inför julen. Carlsberg Sverige bjuder i år på ett brett utbud av juldrycker som tilltalar de flesta smakriktningarna.  Oavsett om man föredrar en mer smakrik och mustig karaktär eller ett friskare och lättare alternativ kan alla hitta sin personliga favorit.

Falcon Tipp Tapp är årets stora nyhet, till skillnad från traditionellt julöl är det relativt alkoholsvagt - kort och gott ett julmellanöl. Falcon Tipp Tapp gifter sig inte bara fint med doften av julgran utan är ett allroundöl som passar i olika slags vintersituationer. Serveras det kylskåpskallt är det en utmärkt aperitif eller sällskapsdryck. Serveras det källarsvalt är det smakrikt nog att stå upp mot alla de smaker som det moderna julbordet har att bjuda på. Om det serveras snökallt kan det vara uppfriskande att avnjuta efter en stund i den granvedeldade bastun.
­
- Tipp Tapp är vårt topptappade öl, därav namnet Tipp Tapp. Vi har låtit torrhumla det nästan svarta ölet med Simcoe-humle, vilket ger ett öl med en uppfriskande beska och en tilltalande doft av barrträd och toner av grankåda i eftersmaken. Med sin personliga och välbalanserade karaktär har vi fått ett härligt jul- och vinteröl, utmärkt att servera till såväl julbordet som till salta och söta snacks, säger Daniel Eriksson, bryggmästare på Carlsberg Sverige.
Okej, men hur är den i verkligheten?

Färgen är djupt brunröd (60 EBC), vätskan är klar. Det tre fingrar höga skummet är kompakt och ljust brunt, det sjunker sakta ner och lämnar lite rester på glaset.

Doften är medel-söt med en hel del karamell och knäck liksom lite humlebeska. Aningar av granbarr och hö, men också dammiga toner av gammalt papper och övermogna äpplen.

Smaken är rätt lätt och något torr. Lite karamell, lite gran. Snabbt passerande syrlig-beska toner. Röda bär och torkade äpplen i eftersmaken liksom en mjuk beska. Lite pappersmassa i slutet.

Kolsyran är kraftig, de många små bubblorna är vassa på tungan. Vätskan är något torr.

Rätt så lättdrucken, men med allt snack om torrhumlingen hade jag väntat mig en del mer. Kanske lite naivt, men i alla fall.

Betyg: 2,95. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment julen 2012 (lagerstatus). Pris: 12:90 för 330 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 08 MAY 13.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar