2012-12-28

Dugges Easy Christmas

Julöl…

”Vill du ha en flaska julöl?” frågade jag frugan häromdagen. ”Nej, de är så starka och söta!” var svaret.

Och det är väl så det är om man ska generalisera. Fast i år har det kommit i alla fall två som är lite lättare och inte fullt så maltiga. Dels Falcon Tipp Tapp som jag recenserade här, dels den här: Easy Christmas från Dugges. Det är en engelsk bitter på 4,2 %.

Om du är nyfiken på etiketten så rekommenderas den här artikeln i GT.

Den klara vätskan är varmt mörkt bärnstensfärgad, det tre fingrar höga skummet är varmvitt och kompakt. Det sjunker långsamt och lämnar fina skumrester på glaset.

Doften är mjukt medelsöt med en hel del karamell och blommig humle. Och nötter. Mild men tydlig beska. Lite katrinplommon och aprikoser, aningar av toffee och vanilj.

Smaken är frisk och besk. En hel del an den gamla världens humle: Gräs, nyplockade och torkade blommor, torkade äppelringar. Den är inte speciellt söt. Katrinplommon, aprikoser, röda äpplen och lite valnötter. Medel till lätt kropp. Eftersmaken är något lätt med röda bär, ängsblommor och en mycket mjuk sötma. Avslutningen är brittisk med aprikoser och en lätt kryddighet.

Kolsyran är medelstark, de små mjuka bubblorna är kortlivade. Vätskan är lätt men inte blaskig.

En prydlig engelsk bitter med en mycket försiktig modern twist. Jag ser, efter att jag druckit den, att den är bryggd med socker och kryddor. De senare är knappt noterbara, men höjer tyroligen smaken en hel del.

Hoppsan. är glaset redan tomt?

Betyg: 4,1. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment julen 2012 (lagerstatus). Pris: 18:10 för 330 ml. Bäst före: 2013-07-19 (tror jag, mycket svårläsligt).

4 kommentarer:

 1. Jag har märkt att du så som jag tycker om de Brittiska stilarna, och jag tyckte också det här var en klassisk bitter med mycket smak från låg procenthalt...

  SvaraRadera
 2. Heder åt dig som begriper att ett öl kan bedömas efter öltyp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det är något som känns viktigt. Och vad skulle alternativet vara? "Den här smakar mindre än en fatlagrad ameriansk imperial stout på 14 %, det är inget att ha"?

   Radera