2012-12-13

Pilsnergubbarna Bogesund 1604

Hög tid att ta itu med de fyra tjeckiska lageröl jag fått från distributören Pilsnergubbarna!

Först ut blir Bogesund 1604 med underrubriken Privilegiepils. Det är en tjeckisk pilsner på 4,5 %.

Enligt importören är det samma öl som Rychtář Standard 11° med annan etikett. Bryggeriet är K Brewery/Pivovar Rychtář, vars öl man då och då under olika namn ser i svenska folkölshyllor.

Jag drack en öl med den här etiketten (men bryggd av ett annat bryggeri) under sommaren 2009, recenserade och tyckte 3,4 (länk). Mitt största argument mot den ölen var att den var lite för maltkraftig för att vara balanserad.

Färgen är ljust guld (6 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt, det sjunker ner långsamt och lämnar lite rester på glaset.

Doften är söt och småtungt smörig, aningar av jäst och mineraler. Blommig beska. Det finns något slags rökt plåster-ton långt bak i bakgrunden.

Smaken är frisk och medelsöt med smöriga toner, och en aning av smörkola. Rätt mild och ren beska, aningar av färskt virke. Kroppen är lätt till medium. Eftersmaken är torrare med fortsatta smörtoner och en aning av virke. Mjuk beska i slutet.

Kolsyran är ganska mild, de små bubblorna är friska. Vätskan är medelmjuk.

En trevlig tjeckisk pils som slinker ner lätt utan några konstigheter.

Betyg: 3,73. Tillgänglighet: Systembolagets lokala sortiment i närheten av Ulricehamn, samt som en del i Pilsnergubbarnas tjeckiska mixlåda Pris: 21:00 för 500 ml (enstaka flaska) eller 29:80 (del i mixlåda om 12 20 flaskor). Bäst före: 2014-03-12 (tror jag, stämpeln var svårläst).

Designen 2008.

2 kommentarer:

  1. Konstigt namn, varför inte bara importera under den vanliga etiketten?n Ett av mina stammishak i Prag (hos den skrattande grodan!) har öl från rychtar, den är sjukt god på tapp, där en slags bananig weizen-ton kommer fram. Dom gör en ofiltrerad tolva också, RIKTIGT god!!! Älskar bloggen, fortsätt det hårda jobbet och kom till Prag!

    SvaraRadera