2012-12-16

Kallebryggeriet Blot

Idag tänkte jag ta två svarta öl. En av dem håller på att närma sig bäst-före-datumet med stormsteg: Blot, eller Bᛚᚮᛏ som de med medeltida runor skriver på etiketten. Det är en Russian Imperial Stout (tror jag? De själva kallar den ”porter/stout") på 7 % som kommer från småländska Kallebryggeriet.

Så vitt jag vet brygger de bara två öl, dels den här, dels en engelsk pale ale som heter Kung Inge. Den senare recenserade jag här, jag gillade och gav 3,4 i betyg. Senare har flera andra bloggar provat med rätt varierande omdömen. 

Blot har jag druckit tidigare någon gång i höstas, jag kanske rentav haft med den på någon ölprovning? Fast jag hittar inga spår av sådant i mina anteckningar? Skumt.

Flaskan är verkligen full, det är inte många millimeter luft i den. Jag möts av ett friskt pysande när jag öppnar den.

Den fräser en hel del när jag häller upp. Den klara vätskan är mörkt varmt brun, nästan svart (90 EBC). Det tre fingrar höga bruna skummet är livligt och rör en hel del på sig under det att det sakta sjunker ner utan att lämna några rester på glaset. Det finns jästfällning i flaskan.

Den torra doften är maltig med choklad, alkohol och lite knäck. Det finns också en ren beska.

Smaken är rostad, närmast bränd, med en ren måttlig beska. En hel del alkohol, kakao och lite hallonsylt. Medelstor kropp. Eftersmaken är alkoholisk med mer rostade/brända toner och lite torkade aprikoser. Den är relativt kort, och övergår i ett slut som påminner om mörk chokladkola.

Kolsyran är mycket kraftig, de stora bubblorna är kortlivade men stör ändå undan en hel del av smakerna. Vätskan är rätt lätt och torr.

Överkolsyrad och kanske lite enklare än vad jag tycker att man ska kunna begära av den här sortens öl. Förutom det fanns här inga större problem.

Senare tillägg: Det blev ingen mer öl den kvällen.

Betyg: 3,15. Tillgänglighet: Systembolagets lokala varor i Växjö, beställbar styckvis i resten av landet. Pris: 29:90 för 330 ml. Bäst före: 2012-12-31.

3 kommentarer:

 1. Jag reklamerade min flaska av Blot; den saknade kolsyra och var över huvud taget utan någon vidare smak... En del köttiga toner i eftersmaken men inget annat. Du verkar ha haft bättre tur! :)

  SvaraRadera
 2. Sven-David Svensson17 december 2012 kl. 10:29

  Som gammal Växjöbo så har jag provat denna öl. Det var en enormt god öl. Mörk krafig samt med ett rejält humlebett.

  @Christian: Tråkigt att du har fått en dålig öl. Eftersom den saknade kolsyra så misstänker jag att kapsylen inte har hållit tätt och att kolsyran har pyst ut. Samtigit har det trängt in luft så att ölen har oxiderat.

  SvaraRadera
 3. Sven-David Svensson10 februari 2013 kl. 15:38

  Drack en Blot i går kväll.(9.2) Den pyste över när jag öppnade den. Den skummade kraftigt när jag hällde upp den. Dessutom så hade den en lätt syrlig ton i bakgrunden. Jag misstänker att denna öl har efterjäst på flaskan samt drabbats av en infektion.

  SvaraRadera