2012-12-02

intergalaktisk gråskäggsipa

Jag försöker att inte göra om misstaget att hålla halvårsvis på de hembrygder som vänliga människor vill att jag ska skriva om.

intergalaktisk gråskäggsipa står det på den här flaskan som jag fått från ”Calle i Göteborg”. Den kom till mig för en dryg vecka sedan och vi kom överens om att den behövde en tids vila eftersom den var ordentligt grumlig när jag fick den med posten.

Det pyser till när jag öppnar kapsylen. Ölen hålelr sig i flaskan.

Ölen är i stort sett klar, det finns en del jäst och partiklar i flaskans botten, men det gick att få ut nästan all öl utan att få med något av det. Det som kom i glaset är något grumligt, men inte så det stör. Det två fingrar höga skummet är smutsvitt och ganska så kompakt.

Innan jag doftade var jag tveksam om ölets stil, jag har inte fått veta något om det i förväg. Men efter första sniffet så var det ingen tvekan om att det här är en amerikansk IPA: Här finns lite alkohol, men framför allt en parfymerad citruston. Clementiner, apelsinjuice och lite plastiga fenoler. Den känns något tung (om det nu inte är en DIPA?) och det finns en lite jästig aning som inte känns helt lyckad.

Smaken är frisk och besk, jag blev positivt överraskad av första klunken. Beskan är någonstans mellan en AIPA och en (östkust)DIPA. Lite citrusdarfymerad tvål i smaken, liksom en växande lite oren alkoholton. Clementiner och lime, grapefrukt. Stor kropp. Eftersmaken har ännu mer av alkohol(erna) som nästan tar över helt. Humlen har nu gått över till den välbekanta vitt-citrus-innerskal och de där bananskalen. Malten är helt i bakgrunden, den bidrar med en något karamellig sötma, men mer är det inte. Slutet är beskt och aningen skaltorrt.

Kolsyran är medelstor, bubblorna få men friska. Vätskan är halvtorr.

Den här påminner om ett antal av de svenska småbryggeriernas standard-IAPA med de där skaltinerna och det torra i slutet.

Å andra sidan hade den inga spår av infektion. Alltid något. 

Jag vet som sagt inget om den här ölen mer än namnet. Men jag tycker den borde få till en snyggare efterbeska, lite bättre balans och gärna lite mer karamell och friska citrusfrukter i stället för de där trista skalen. Frågan är hur det skulle gå till? Lite mer areomhumle och lite lugnare torrhumling, kanske?

Skissbetyg: 2,68.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar