2012-12-15

Pilsnergubbarna Bogesund 1520

Sist ut bland de ometiketterade tjeckiska ölen från Pilsnergubbarna är en schwarzbier på 5 %, Bogesund 1520.

Tjeckiska Brewery Lobkowicz brygger den, och de kallar den själva för Lobkowicz Baron.

Annars är det samma som vanligt, jag provade den 2008. Då (länk) tyckte jag att den var bra i största allmänhet och gav 3,83 i betyg.

Ölen skummer över något när jag öppnar flaskan. Färgen är mörkt brun-röd, nästan svart (90 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är beige och kompakt, det sjunker rätt snabbt ner utan att lämna några rester på glaset.

Doften är något rökt, som rökt smörgåsmat. Lite besk humle och aningar av svart kaffe liksom torkade röda bär. Lite alkohol dyker upp i bakgrunden.

Smaken är inbjudande och fräsch: Milda kaffetoner och choklad, aningar av rökt korv. Milda rena beska toner, lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är gräddig med milda toner av kaffe, kakao och pumpernickel. Slutet adderar lite fin beska.

Kolsyran är mild till medium, bubblorna är mycket friska. Vätskan är mjuk.

Det här är helt klart den bästa av de fyra (det finns nu också en femte, Bogesund 1886 Sanatoriepilsner, en ljus folköls-pilsner) ölen i serien, riktigt lättdrucken och uppfriskande!

Betyg: 3,93. Tillgänglighet: Systembolagets lokala sortiment i närheten av Ulricehamn, samt som en del i Pilsnergubbarnas tjeckiska mixlåda Pris: 20:90 för 500 ml (enstaka flaska) eller 29:80 (del i mixlåda om 12 20 flaskor). Bäst före: 13.05.12.

2008-designen.

13 kommentarer:

 1. Sven-David Svensson16 december 2012 kl. 09:21

  Ölen från Pilsnergubbarna kommer jag att prova nu när de går att beställa styckevis. Vilka döljersig bakom Pilsnergubbarna? Någon som vet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan man verkligen beställa dem styckevis?

   Radera
 2. Sven-David Svensson16 december 2012 kl. 15:10

  Vissa av Bogesund ölen finns på Systembolaget i Ulricehamn.Mixlådan finns i beställnings sortimentet. Lådan innehåller 20 flaskor.

  SvaraRadera
 3. Begriper mig inte på Systembolagets regler. Hur kan tjeckiskt öl ingå i de lokala sortimentet?

  /Mattias O

  SvaraRadera
  Svar
  1. (Ursäkta det sena svaret, om nu ens någon kommer att läsa det här):

   Det är inte en lokalproducerad vara, utan en lokalt efterfrågad vara. Varje butik har ett (mindre) antal sådana slottar som de kan bestämma själva över.

   Radera
 4. De måste väl inte vara lokalproducerade, de kan väl finnas där om efterfrågan är stor nog? Oavsett vart de bryggs?

  SvaraRadera
 5. Lokalt efterfrågad ELLER lokalt producerad. Det viktiga är väl att det finns nerdar som inte bara dricker utan även tar hem drycker....Så här står det på SB:s sida om Bogesundsölen.

  OBSERVERA

  Beställningsvaran är lokalt efterfrågad/lokalt producerad och finns i dessa butiker. Varan går därför inte att beställa till dessa butiker, utan vi hänvisar er till butikshyllan.

  SvaraRadera
 6. Mixlådan skapades innan samtliga Bogesundsöl kvalade in som s.k lokalt efterfrågad produkt, med samma regler vad gäller försäljning som lokalt producerad. Samtliga öl går alltså att beställa styckvis numera, vilket även är billigare än mixlådan per flaska.

  Mvh // Niclas, Pilsnergubbarna

  SvaraRadera
 7. Sven-David Svensson17 december 2012 kl. 13:53

  @Niclas Pilsnergubbarna
  Det framgår dåligt av Systembolagetd hemsida att Bogesund ölen är beställbar styckevs. Det står att den säljs endast på helt kolli om 20 st. Ni får kontrollera med Systembolaget så att det står rätt uppgifter.

  SvaraRadera
 8. @Sven-David

  Tack för din synpunkt, förmodar att du menar när du går in på mixlådan, och då är det lådvis, söker du istället på resp sort så står det att det är styckvis: http://www.systembolaget.se/77706

  Mixlådan avslutas förmodligen vid årsskiftet, eftersom det numera går att köpa dem styckvis.

  Niclas, Pilsnergubbarna

  SvaraRadera
 9. Tror du att ni kommer att kunna sälja er andra öl från belgoboxen och Windsor styckvis också Niclas? Krävs det en ometikettering för att få in den som lokalproducerad? Hur definieras lokalt efterfrågan. Vem/hur många behöver efterfråga? Någon som vet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lokal efterfrågan betyder att den efterfrågas och köps av tillräckligt många kunder i butiken. Exakta siffror för det är inte offentliga, men i alla fall för vissa spritdrycker verkar det vara förvånande låga siffror.

   Radera