2012-12-10

Indslev Sort Hvede

För drygt 1½ år sedan satt jag på 3 Små Rum och fick prova Sort Hvede från Indslev Bryggeri.

Det är en amerikansk stout med vete på 6,5 %.

Jag skrev en recension som kan läsas här, i korthet var jag inte riktigt övertygad och gav 2,5 i betyg.

Minns jag rätt så var det här en av de öl som det var mest snack kring på Linköping Beer Expo 2010: Vetestout görs det inte många av, om man säger så.

Nå, jag har valt att göra en helt ny recension, och med den avsluta sexpacket med veteölsvarianter från bryggeriet.

Färgen är nästan svart (100 EBC), vätskan är klar. Det finns jästfällning i flaskan. Det fyra fingrar höga skummet är kompakt och brunt, det sjunker sakta och lämnar lite skumrester på glaset.

Doften är lite rökig, en rökighet som påminner om chark och rökt ost. Rostad gräddig malt, lite söt choklad och en aning deg. Ren beska med en aning klor.

Smaken är mjuk och mycket balanserad. Aningar av rök (Bamberg-stil) möter mjuka söta smaker, rostade toner av nötter och kaffe och lite mjölkchoklad. Medelstor kropp. Eftersmaken har mer beska och söta laktos-toner, men den är överraskande lätt. Ingen rök, men väl en mild beska och en aning av grillat kött i avslutningen.

Kolsyran är mild, de många bubblorna mycket små. Vätskan är något lätt.

Mycket smaker, som tvärtemot när jag drack den i maj 2011 funkar utmärkt ihop. Fin balans, och detta vid för stilen rätt lätta alkoholhalten. Bäst i gänget!

Betyg: 3,7. Tillgänglighet: Systemlagets exklusiva lansering september 2012 (lagerstatus). Pris: 26:00 (medelpris för 5 flaskor i mixpacket). Bäst före: 11.10.2013.

2 kommentarer:

  1. Kommer de igen nästa september, eller menar du att de kom i år? Jag tycker själv speltvarianten var riktigt intressant!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skrev fel. 2012 ska det vara. Rättat.

      Radera