2012-12-21

Störtebeker Schwarz-Bier

Schwarzbier är en av de många ölstilar som i stort sett var utdöd, men som ”återupptäcktes” under 1990-talet.

Ölen, som från början verkar ha varit mycket inspirerad av den engelska portern, bryggdes ursprungligen med såväl över- som underjäst, men gjordes med malt som saknade porterns karaktäristiska syrlighet. I stället humlandes den kraftigare. En bra representant för stilen ska vara lätt i smak och kropp men ändå ha bra karaktär.

Den försvann från Västtyskland, men överlevde i den östra delen. Efter återföreningen hittade även väst tillbaka till den, mycket på bekostnad av Altbier, som samtidigt gick ner i popularitet.

Schwarz-Bier är bryggd av ”Mörk malt, Cara och rostad malt” och humlad med Perle. Det är ännu ett öl från Störtebecker Braumanufraktur i Stralsund som tagit sig in på Systembolaget. Alkoholhalten är 5 %, stamvörtstyra 12,5°.

Färgen är mörkt brun (80 EBC), vätskan är klar. Det finns lite jäst på flaskans botten. Det två fingrar höga ljust beigea skummet håller sig kvar ett tag, det lämnar inga rester på glaset.

Doften är torr och rostad, nästan bränd. Lite rå råg-syrlighet och an aning kakao. Den är ren och balanserad på ett rätt tyskt vis men kanske lite för lätt.

Smaken är rostad och något bränd. Maltiga toner av mörkt rågbröd/pumpernickel och en aning saltlakrits. Kroppen är lätt. Lätt beska och lite hallonsylt i eftersmaken, så väl som choklad och fullkornsbröd. Jäst i det korta slutet.

Kolsyran är medelstark, de stora bubblorna kortlivade. Vätskan är något lätt.

I en blindtest hade jag helt säkert tagit den här för en småtrist engelsk eller dansk porter på 3-4 %, den här är inte riktigt så uppfriskande eller elegant som andra tyska eller tjeckiska sorter är.

Jag insåg att det på pappret är nästan samma öl som Carnegie Porter så jag plockade fram en flaska (2012) och jämförde dem sida vid sida. Och i min mun vann Carlsberg-ölen med hästlängder: Här fanns den humle och det djup som jag saknade i tysken.

Betyg: 3,23. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan oktober 2012. Pris: 14:90 för 330 ml. Bäst före: 22.08.13.

1 kommentar:

  1. Väldigt bra beskrivet. Lätt kropp, ingen sensation alls. En lättdrucken och trist öl. Ett blindtest vore kul, för någon som är oinvigd till mörk öl - för att få deras ord på denna...

    SvaraRadera