2012-12-15

Pilsnergubbarna Bogesund 1307

Nästa öl från Pilsnergubbarnas Bogesunds-mixlåda är en tjeckisk stark ljus lager. Den byggs av Pivovar Rychtar Hlinsko, som själva kallar den Rychtář Speciál 15°. Här heter den Bogesund 1307 med underrubriken Jubileumsöl. 6,5 %.

Åter är det en öl jag drack 2008 (recensionslänk), och vad jag kan se är det samma öl som då. Jag tyckte då den var överdrivet spritig och gav 3,2 i betyg. Fast det är klart, jag brukar vara rätt svårflörtad när det gäller Speciál-öl.

Färgen är ljust guld (6 EBC), vätskan är klar. Det tre fingrar höga skummet är varmvitt och kompakt. Det sjunker sakta utan att lämna annat än minimala rester på glaset.

Jag hade väntat mig en ganska söt och malt-tung doft, men den här var lättare (som i icke-tung, inte icke-kraftig). Medelsöt med en ton av kex. En lätt kemisk känsla i den rätt lätta peppriga beskan. En aning av papp i bakgrunden, men den håller sig på en mycket låg nivå.

Smaken startar med en snabbt passerande beska (med lite mint-essens). Söta rena maltsmaker, aningar av marsipan (mycket vanligt i starkare ljusa lageröl) och nötter. Medelstor kropp. Eftersmaken har en lätt alkoholton som inte stör, lätt ren beska och en aning av deg. Metall i slutet.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna friska. Vätskan är medelmjuk.

Jag gillade den här mer än vad jag trodde att jag skulle göra. Inte så jätte-komplex, men inte heller några stora fel heller.

Betyg: 3,65. Tillgänglighet: Systembolagets lokala sortiment i närheten av Ulricehamn, samt som en del i Pilsnergubbarnas tjeckiska mixlåda Pris: 23:60 för 500 ml (enstaka flaska) eller 29:80 (del i mixlåda om 12 20 flaskor). Bäst före: 13.01.12 (otroligt svårläst, datummärk inte med svart bläckstråle på en svart etikett).

2008.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar