2012-12-27

Fuglsang Ding Dong

En oväntad recension. Dels för att jag fick tre öl i julklapp från min mamma. Dels för att jag råkade stöta till den här flaskan som stod på köksbänken. Den åkte i golvet och det började pysa lite om kapsylen.

Bara att snabbt fotografera flaskorna och hälla upp den här:

Ding Dong är en av julölen från det anrika danska bryggeriet S.C. Fuglsang. Det är en ljus stark eurolager på 7,2 % där de använt lite extra karamellmalt och aromhumle jämfört med de andra pilsnerölen (de kallar den själva för ”extra stark pilsner”). Innehållsförteckningen innehåller också glukos, dextros och askorbinsyra (vilket känns lite åttiotal). Den har lagrats i minst ett halvår på ståltank vid 0° C.

Färgen är ljust guld (7 EBC), vätskan är klar. Det tre fingrar höga skummet är varmvitt, det sjunker långsamt utan att lämna några rester på glaset.

Doften är söt med en hel del mjuk alkohol. Långfranska, aningar av marsipan och lite ren beska.

Smaken är mjuk, inte alls så rå och alkoholisk som jag förväntade mig. Medelsöt malt, aningar av irländsk whiskey, rågbröd och marsipan. Medelstor kropp. Eftersmaken har fin ren beska, lite fatlagring i bakgrunden. Den är mjuk och balanserad med lite alkohol och mandel (såväl söt som bitter). Slutet är långt och mjukt med en del värmande alkohol.

Kolsyran är medel till mild (jag räknar här med den tidigare incidenten), de många medelstora bubblorna är friska. Vätskan är medelmjuk och lite kladdig.

En av de bättre starka danska ljusa lageröl jag provat, den är inte alls så rå och alkoholvass som de brukar vara.

Betyg: 3,83. Tillgänglighet/pris: Gåva, köpt i Danmark. Bäst före: 03 07 13.

2 kommentarer:

  1. Tänkte direkt när jag började läsa recensionen att den här kommer Bark såga men ack så fel jag hade. Det är lätt att ha fördomar mot vissa öl innan man ens har druckit dem. Skönt att den klarade fallet iallafall och att du fick smaka den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, danska öl i elefantklassen är sällan trevliga. Jag tror att det ofta beror på att de jäses och lagras lite för snabbt. Så icke denna.

      Radera