2012-12-23

Omnipollo Weekday

Igår, efter provningen, beställde jag in en flaska öl. En som jag haft med på provning tidigare, men som jag inte kommit att recensera. Med tanke på att den bara bryggt en enda gång i somras så var det bäst att passa på.

Weekday är en amerikansk golden ale på 5,2 % som bryggts av Omnipollo hos De Proef.

Inför provningen frågade jag bryggaren Henok Fentie om han hade något att säga om ölen. Det hade han:
Jag blev ombedd att brygga ett öl till Weekdays 10 års jubileum. 1500 personer med blandad ölbakgrund skulle dricka detta på en stor fest ur flaskan (istället för macrolager). Jag funderade först på om jag skulle brygga en lager men bestämde mig tillslut för att brygga en ale som härmar en macrolager....ljus, låg jästemperatur, bra med kolsyra, europeisk humle etc...men så klart med en twist=). 7 olika sorters humle, tysk, engelsk och amerikansk - en för varje veckodag.

Det var en ganska häftig syn måste jag säga när vi besökte festområdet och det låg hantverksmässigt bryggd öl precis överallt. Lite som att vara i en dröm där de stora jättarna har utplånats och microbryggarna tagit deras plats.
Färgen är ljud bärnsten, vätskan klar. Stort varmvitt skum som sjunker långsamt. Stora fina skumrester på glaset.

Mjuk söt doft. Amerikansk humle. Grapefrukt, pomerans. Vita skal. Låg beska. Elegant.

Maltig start. Sedan mer balanserad med citrusjuice och -skal. Lätt till medium kropp. Buljong i bakgrunden i eftersmaken. Åter mycket citrustoner liksom en mjuk lätt beska. Långt slut med grädde och grapeskal.

Lätt kolsyra, små mjuka friska bubblor. Mjuk vätska, nästan som om den vore kväve-upphälld.

Otroligt lättdrucken och balanserad! Flaskan borde vara ungefär ett halvår gammal och jag kan tänka mig att den var lite beskare och friskare när den kom, men jag gillade den verkligen såhär. Omnipollo övertygar.

För de nyfikna kan jag nämna att humlesorterna var Mt Hood, Tettnang, Williamette, Tomahawk, Fuggles, Simcoe och Summit.

Betyg: 4,1. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Pris: Julkapp från barpersonalen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar