2012-12-21

Svart på vitt - jag har blivit tjurigare

Jag tycker mig själv ha märkt en trend i mina ölrecensioner: Betygen har gått ner. Jag har blivit tjurigare, tycker oftare ”felaktigt” när jag förut tyckte ”charmigt”.

Men är det verkligen så?

Nu när jag har lite siffror att leka med så gjorde jag en graf. Tyvärr ramlade datumen bort, så den är mindre noggrann och intressant än vad jag skulle önska.

I vilket fall. X-axeln är tid, från december 2004 till idag. Y-axeln är betyg.


Den svarta linjen är en ”linjär trendkurva”.

Det verkar faktiskt som om min känsla stämmer, jag har i alla fall blivit snålare med betygen den senaste tiden.

Om man kan dra så mycket andra slutsatser vet jag faktiskt inte.

7 kommentarer:

 1. I andra sammanhang där jag betygsatt oerhört mycket (film) så märks tydligt hur jag blivit mer kräsen och sänkt medelbetyget över tid - eller om det bara görs sämre film numera och jag helt enkelt sett allt bra... :-)

  SvaraRadera
 2. Grumpy old men....... eller? :-)

  SvaraRadera
 3. Kan det inte bara vara så enkelt att desto mer kunskap man skaffar (oavsett ämnen och område) så får man av naturliga skäl mer att jämföra med. Ens preferenser ändras och det som tidigare varit det bästa är nu bara det näst bästa.

  För övrigt vill jag tacka för att du tipsade om Proper Job bland Systembolagets nyheter. Sannerligen en av de bästa jag smakat på väldigt länge.

  SvaraRadera
 4. Svårt att se utan markeringar på x-axeln, men verkar inte betygen vara säsongsberoende också? Skulle du kunna anpassa t ex en fjärdegradskurva för att se om man får ut något kul? Kanske är du lite mer generös med betygen på sommaren eller kring jul?

  SvaraRadera
 5. Detta blir bara irellevant statistik utan X-axel med skala och utan redovisning av spridning. Gör du ett statistiskt test så har du garanterat ingen signifikant trend med tanke på den otroliga spridningen i Y.

  SvaraRadera
 6. En delförklaring kan vara att man har ett visst urvalsbias. Det låter inte alltför långsökt att man väntar med att testa öl man inte tror att man kommer tycka om tills dess att den öl man tror man kommer tycka om är testad.

  SvaraRadera
 7. Om man ser det optimistiskt, så skulle det ju teoretiskt kunna vara så att du redan har betat av alla de godaste ölen och nu bara har en lång (öl-)kvalitetsmässig nedförsbacke framför dig...

  SvaraRadera