2010-07-06

Vad jag gjorde i helgen


I helgen var jag och frun i Helsingborg med en avstickare till Helsingør på något slags minisemester.

Fredagskvällen blev ganska kort, jag var trött av sista panikgrejerna på jobbet, bilkörandet och solen. Men vi tittade in på Bishops Arms inne i stadskärnan. Där fanns Summer Breeze, en relativt alkoholsvag APA från det relativt nya danska bryggeriet Croocked Moon. Jag skrev en recension som jag sedan tappade bort. Asch. Efter denna studie i torrhumling drack jag den betydligt mer beskedliga Pale Ale från Nøgne Ø. Stället - i stort sett tomt inomhus - hade trevlig och kunnig personal.

Sedan blev det lördag, och vi tog färjan över till danska sidan. I förhand hade jag studerat listan med inköpsställen i Helsingør hos Danske Ølentusiaster och kommit fram till att Kvickly skulle vara ett ställe värt att besöka.

Vilket också gjordes. Men efteråt insåg jag att jag blivit gammal, trött och en föredetting i ölhandlande: Vi kom ut med ett sexpack Carls Special och 7 flaskor specialöl från mindre och större bryggerier, vilka jag återkommer till allt eftersom.

Å andra sidan hade jag redan för mycket öl hemma. Och jag har tröttnat på att dricka budgetlager bara för att ha druckit dem.

Hunger. På torget fanns en uppsjö uteserveringar, och det var ju sommarvärme så vi ville sitta ute. Det råkade bli hos en indisk krog, Punjab, som på dagtid var dansk krog (mest för turisterna kantänka). Deras lunchspecial-tallrik med rödspätta, löksill, brie och ljum leverpastej samt bröd beställdes in och åts med nöjda miner. Till det en Royal Classic som väl inte var speciellt speciell.


Nu var ett par av Carolines kompisar på väg, och vi satte oss med dem hos grann-uteserveringen på torget; Gæstgivergården. Huvudanledningen till detta var att de hade reklam för Erdinger på sina parasoll, och jag var obeskrivligt sugen på en hefeweizen. Vilket då fanns på fat i form av Erdinger Weissbier. Såväl den som efterföljande Tuborg Classic var svalkande och törstsläckande, vilket var vad som behövdes i solgasset. Fast båda hade en tydlig bismak av grönmossa och våt skog, undrar om det kan vara så att de har för långa slangar till uteserveringen eller bara höll efter dem dåligt?

Så åkte vi tillbaka över sundet och vilade en stund innan vi skulle träffa Fredrik från ölbloggen Malt Humle Jäst & Vatten. Vi satte oss ner vid restaurang Dahlberg, där han arbetar som sommelier. När han inte har semester, då.

Jag rekommenderades en Ocean IPA på cask, vilken var bland det bästa jag druckit från Göteborgarna. Caroline fick in en Sigtuna Red Ale som var något för tung för tillfället. Fredrik beställde in en Southern Tier 2xIPA, som var en helt okej DIPA, varken mer eller mindre. Efter detta delade vi på en flaska Drie Fonteinen Oude Geuze Vintage (var det verkligen '02?), vilken var fantastiskt rund, komplex och läcker!

Det kändes åter dags för mat, så vi förflyttade oss via trapporna upp till restaurang Terrassen med en fantastisk utsikt över Helsingborg och Öresund. Där valde jag en god Gazpacho och en Anchor Steam Beer, vilka fungerade mycket väl tillsammans.

Caroline hade redan gått till hotellet, jag var sugen på att titta förbi Bishops Arms vid Marina Plaza, och Fredrik ville sitta kvar och dricka rosé.

Det var en hel del folk vid uteserveringen på BA, som låg vid hamnbassängen. Jag blev inte riktigt förtjust i krogen, den kändes sliten och lite trött och med onödigt hög bakgrundsmusik. I vilket fall fanns det Mikkeller Z Pale Ale som jag drack och recenserade här.

Efter det var det dags för sängen och dagen efter åkte vi hem utan större missöden.

4 kommentarer:

 1. Kvicley i Helsingör är är värt ett besök.
  Där har jag hittat Thy Porter och
  Limfjordsporter från Thisteds Bryghus.
  Båda är väldigt goda.(www.tisteds-bryghus.dk) På samma ställe har jag
  köpt Thy Ökologisk Pilsner fån samma bryggeri

  Du missade väl inte småbutikerna nere vid hamnen? När jag var där så hade
  de öl från Svaneke Bryghus.
  www.svanekebryghus.dk

  Även Fötex är värt ett besök. De lär ha en hel del intressant.Tyvärr har jag inte varit där.

  Sven-David Svensson
  Lund

  SvaraRadera
 2. Kvickly är bra men var bättre förr. Fötex är helt OK de med men det är nog roligast att gå genom de mindre butikerna och se vad för specialare de har. Kanske blir en tur över nu i helgen, blev lite inspirerad här :)

  SvaraRadera
 3. Det var en trevlig ute kväll, hoppas ni hade det trevligt både i hbg och helsingör...

  SvaraRadera
 4. Tack för tipsen. Just Svaneke Bryghus fanns i en hel del av hos Kvickly, men de har jag redan druckit de flesta av dem och såååå goda var de inte.

  SvaraRadera